Rath okomentoval další obvinění, která kolem něj létají. Je to prý předvolební boj

10.10.2013 16:51

Exposlanec David Rath obžalovaný s dalšími deseti lidmi z korupce uvedl, že další obvinění, o kterých tento týden informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, zatím neobdržel. Akce policie a žalobců, kteří rozeslali v kauze obvinění dalším lidem a firmám, podle něj může být součástí předvolebního boje a směřuje k poškození ČSSD.

Rath okomentoval další obvinění, která kolem něj létají. Je to prý předvolební boj
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Rath to ve čtvrtek sdělil v písemném vyjádření z vazby. "Média již třetí den informují o tom, že jsem obviněn z dalších skutků. Já jsem přitom doposud nic neobdržel, a to v situaci, kdy některá média vydávají části údajných odposlechů," napsal Rath. Podle něj je proto obtížné se tvrzením nějak bránit. Ve vyjádření zopakoval svá dřívější tvrzení, že "žádný úplatek nevzal, ani si nenechal slíbit".

Obvinění se týká i Metrostavu

Žalobci tento týden informovali, že policie rozeslala další obvinění. Týkají se nejen lidí, ale také firem. Jednou z nich je jedna z největších stavebních společností v zemi Metrostav. Advokát Ratha Roman Jelínek již dříve uvedl, že v souvislosti s dalšími usneseními o trestním stíhání se chystá obvinění i jeho klienta.

Nové stíhání se podle médií týká celkem čtyř zakázek - tří stavebních zakázek pro kolínskou, mladoboleslavskou a kladenskou nemocnici. Rekonstrukce kladenské nemocnice měla údajně stát 270 milionů, dostavba nového pavilonu pro kolínskou nemocnici pak prý 110 milionů korun. Výběrová řízení však byla zrušena. Čtvrtým zmanipulovaným tendrem byl údajně nákup 48 sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Podle Lidových novin šlo celkem o zakázky za tři čtvrtě miliardy korun a Rath, exšéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott prý chtěli na úplatcích získat bezmála 60 milionů.

Policie navazuje na tradici Kubiceho

Mezi celkem devíti obviněnými je kromě této trojice a podnikatelky Lucie Novanské údajně také generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát a obchodní náměstek firmy Jiří Anděl. Lidové noviny pak uvedly, že stíháni jsou i další dva obžalovaní z Rathovy kauzy - Pavel Drážďanský, Martin Jireš a také šéf středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Kromě devíti obviněných lidí je v kauze nově stíháno i osm firem - Metrostav, Jipe (dříve Fisa), podle deníku také Hospimed, Puro-klima, Tento, Konstruktiva Branko, ML Compet a Aveza. "Tato takzvaná nová obvinění založená na téměř dva roky starých odposleších jsou tedy nejspíš motivována volbami a stávají se součástí předvolebního boje," dodal Rath s poukazem na nadcházející parlamentní volby na konci října. Policie podle něj "navazuje na tradici plukovníka Kubiceho a jde o snahu poškodit ČSSD, ale i další tzv. tradiční strany".

reklama

autor: lze, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …