Rath přes mříže varuje: Média s vámi denně manipulují

29.05.2013 10:02

Na blogu poslance Davida Ratha na Aktuálně.cz se objevil další z jeho zápisů sepsaných v ruzyňské vazební věznici. Bývalý středočeský hejtman je již od loňského května držen ve vazbě kvůli údajnému úplatkářství při rekonstrukci zámku v Buštěhradě. Nyní se zamyslel nad tím, že lidé jsou denně manipulováni médii a měli by tomu čelit.

Rath přes mříže varuje: Média s vámi denně manipulují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projev byl sice dlouhý, ale ne tak úderný jako dříve

Hlavním nástrojem manipulace jsou podle Ratha média. „Ta bohužel čím dál tím méně baví suše předávat informace bez emotivního náboje, ale víc prostoru věnují vytváření 'správného' názoru,“ vysvětluje poslanec. Začíná to prý už výběrem informace a pokračuje emočním obsahem, kterým tuto informaci opatřují. „Také je na nich, zda příslušná informace jen probleskne, nebo se z tématu udělá dlouhodobá kampaň,“ popisuje.

Obává se, že není v lidských silách se takové manipulaci bránit. „Vždyť vzdělaný, vyspělý německý národ se nechal zmanipulovat až k páchání těch nejhorších zločinů. Vždyť i poklidní čeští Švejkové se mohli přetrhnout při likvidaci třídních nepřátel a s pěkným pocitem konání dobra podepisovali petice souhlasu s popravou M. Horákové a dalších,“ uvažuje Rath.

Metody, jakými tak média činí, jsou prý rozličné. „Asi jste si taky všimli, že k někomu či něčemu média vždy přiřadí třeba slovo – kontroverzní, luxusní, arogantní, vulgární – jinde pak slova jako – zodpovědný, neohrožený, nadějný, noblesní,“ všímá si Rath. Kdo se médiím znelíbí, má prý vždy záporné znaménko.

„Roky všichni věděli, že P. Bém kamarádí s panem Janouškem a nikomu to nevadilo. Dnes jsou z nich takřka čerti,“ připomíná. Nyní byl kvůli Opencard obviněn primátor Svoboda, ale mediální vlna vyžaduje, aby byl obviněn i Bém, i když k tomu nejsou faktické důvody.

Jediným řešením podle Ratha je, aby se děti už ve škole učily rozpoznávat manipulace. „Jde o schopnost kriticky myslet a kriticky hodnotit informace,“ popisuje. Na pozoru bychom se prý měli mít vždy, když někdo začne tvrdit, že něco je dobré, nebo špatné. Vždycky se musíme ptát, pro koho je to dobré a komu to může posloužit.

Jenže naučit lidi kriticky myslet prý není v zájmu vládnoucích sil. „Děti se učí rozdíl mezi lumírovci a ruchovci, výčet pohoří republiky, blizny s pestíky a datum bitvy u Lipan. Už horší je to s uměním nalézt paralely dneška s Orwellovou Farmou zvířat či 1984,“ namítá.

Ze všeho nejdříve si prý musíme uvědomit, že je s námi denně manipulováno a rozhodnout se, že už nebudeme bezduchými ovcemi, ale skeptičtí a ostražití ke všemu, co nám předkládají média, politici a vlastně jakékoliv autority.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…