Rath prý přál politikovi, aby ho v base "o*ukali Cikáni"

14.09.2012 4:43

Spis Rath. To není jen mnohatisícová složka mapující údajnou korupční činnost poslance Davida Ratha. Známá investigativní reportérka Sabina Slonková, která nyní působí v deníku Insider, nyní pod stejným názvem vydává knihu plnou důvěrných odposlechů i ofocených dokumentů. Kdyby nešlo o podezření z korupce, byla by to i slušná komedie.

Rath prý přál politikovi, aby ho v base "o*ukali Cikáni"
Foto: Radim Panenka
Popisek: Kniha novinářky Sabiny Slonkové s názvem Spis Rath

„Kniha Spis Rath se začala rodit 15. května 2012, ráno po nočním zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha, ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, exposlance Petra Kotta a dalších vlivných lidí,“ píše Slonková na úvod knihy, která se čerstvě dostala na pulty knihkupectví..

A ihned vyvrací, že by šlo o produkt řízených politických úniků. „Kniha je výsledkem dlouhého, podrobného studia stovek stran vyšetřovacího spisu. Měly zůstat zraku politiků i médií skryty a zachycují ve velkém detailu šest měsíců pracovního i osobního života vrcholného politika,“ vysvětluje novinářka detailní odposlechy pořízené převážně, ale zdaleka nejen zde, v domě Pancové a Kotta v Rudné u Prahy.

Jsme z ministerstva a jdeme zkontrolovat, zda vám na půdě se*ou holubi…

Vedle řady odposlechů, zachycujících nesouvislé hovory, kdy zásadní věci aktéři píší na papír a ústně si jen vysvětlují drobnosti, se lze dočíst i o šokujících, ale i vtipných formulací.

Třeba situace, kdy Kateřina Pancová dostává strach právě z odposlechů. Na škole, která je nedaleko jejich domu v Rudné prý přimontovali dva satelity a Pancovou ihned chytla obava, že může jít o odposlech. Její partner Kott ji uklidňuje, že na takové věci policie nemá čas, ani kapacity.

Nakonec se však shodnou, že by situaci měli prověřit. A plánují, pod jakou záminkou se dostat na půdu školy. „Tak řeknu, že hledáme poštovní holuby, jestli je nemá na půdě,“ plánovala Pancová. „Jestli se tam neposrali. Jestli nás pustí na půdu.“

„My jsme z ministerstva školství, jestli neserou holuby a není tam to… Moc čpavku,“ přidal se Petr Kott s plánem, jak návštěvu zdůvodnit.

Jsou na seznamu investic a naivně si myslí, že něco dostanou

O tom, jak středočeský krajský úřad rozhodoval, které projekty se uskuteční a které skončí v koši, značně vypovídá kapitola, kterou Sabina Slonková nazvala „Dopis Ježíškovi.“

Odposlechy zachycují, kterak se David Rath snažil své dlouholeté kamarádce Pancové vysvětlit, jak to na kraji chodí s plánem investic. Podle něho je to totiž takový dopis Ježíškovi, do kterého píší jednotlivé obce, školy či jiné instituce své žádosti. Nakonec totiž Ježíšek, patrně samotný Rath, rozhoduje, na co kraj má a jaké jsou jeho priority.

Exhejtman se zde také až cynicky vysmívá jednotlivým subjektům, které žádají o dotace a naivně si prý myslí, že něco dostanou. „Voni mi říkaj, rozumíš… Já třeba přijedu k nějaký škole a voni mi říkaj, pane hejtmane, my jsme tři roky usilovali a už jsme v plánu investic. Rozumíš, voni si chudáci myslej, že tím už jako… Rozumíš, protože ty úředníci samozřejmě ví hovno. Úředníci se s nima přetahujou třeba dva roky, že jo,“ osvětlit exhejtman, jak to se zakázkami chodí.

Paní inženýrka přiveze králíky. Máme místo v lednici?

Jak se nyní vazebně stíhaní kryli, když do telefonu domlouvali předání peněz? Jako zástěrka posloužili králíci. „Jak jsme se domlouvali, ohledně toho, že by nám paní inženýrka přinesla ještě králíky. Bylo by lepší, kdyby nám je přinesla v pondělí, kvůli tomu, jak jako máme místo v lednici?“ ptá se Pancová Kotta. Nakonec domluvili předání králíků na úterý, protože prý odjíždí pryč a maso by se mohlo zkazit. „Jo, supr. Už mi kručí v bříšku, už mi kručí v bříšku,“ rozesmál se Petr Kott.

„Bárta bude pištět, až ho budou š*ukat Cikáni“

Přestože partneři Kott s Pancovou ve sklepě v regálech, kde obvykle bývají různé potraviny, skladovali desítky milionů korun a o peníze tedy vskutku neměli nouzi, odposlechy zachycují i okamžik, kdy exposlanec Kott s kufříkem s osmi miliony v ruce, pobíhá po parkovišti a shání drobné do parkovacího automatu. Kufřík však poctivě hlídá, prý od doby, co zapomněl půl milionu v pizzerii.

Poslanec David Rath se ve svých legendárních sněmovních projevech obul do ledaskoho, Slonková však na základě odposlechů usuzuje, že nejvíce nesnášel Víta Bártu. Prý kvůli tomu, že šmíruje lidi.

Kriminál by prý Rath přál málokomu. „Tomu Bártovi ho přeju, protože to je takovej ksindl. Jako ksindl, kterej fízloval lidi, vydíral lidi… To je normální prostě parchant, čili tomu bych přál, kdyby ten soudce ho poslal normálně do kriminálu. A teď se dostal do toho hnusného kriminálu. Jak by tam pištěl, jak by ho šukali ty, ty cikáni jako, jo,“ rozvášnil se Rath, netušíc, že v kriminálu zanedlouho skončí on sám.

Co také odposlechy v soukromí Petra Kotta a Kateřiny Pancové zaznamenaly:

Pancová: Broučku, kolik nám teďkon teda přinese ten? Dvanáctku?

Kott: Co jsi říkala?

Pancová: Kolik přinese?

Kott: Jindra? Vosum.

Pancová: To je dva šest na jednoho. To je nějak jinak přesně. Ty už si skasíroval nějakou zálohu. To už je tvoje. Kolik von tady bude mít?

Kott: Kdo?

Pancová: David.

Kott: No tak čtyry.

Pancová: A to dohromady je vosum, i s tou zálohou.

Kott: E, e, s tou zálohou to bude jedenáct a půl. Asi. Dvanáct skoro.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…