U Rathova soudu dnes skončily odposlechy. Poslední volající už se Rathovi nedovolali

30.01.2014 19:19

Krajský soud v Praze ve čtvrtek dokončil přehrávání odposlechů telefonních hovorů v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce. Stovky záznamů zabraly zhruba dva týdny hlavního líčení. Nahrávky obsahovaly převážně domlouvání schůzek a podle obžaloby také kódovanou řeč týkající se údajně ovlivněných zakázek.

U Rathova soudu dnes skončily odposlechy. Poslední volající už se Rathovi nedovolali
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Následovat by měly listinné důkazy a také čtení e-mailů. Poslední záznamy telefonů byly z poloviny května 2012, kdy policie v kauze zatýkala. Sledovaní lidé se v nich prý například shánějí po tehdejším hejtmanovi Středočeského kraje Rathovi, což se jim nedaří, protože byl již zadržený. Policie údajnou skupinu sledovala od podzimu 2011.

Advokáti obžalovaných často namítají, že přehrávané záznamy podle nich nesouvisí s případem

Soudce Robert Pacovský projednává kauzu od loňského srpna. Před telefonními hovory přehrál také odposlechy z místností. Obžaloba označuje odposlechy jako jeden z hlavních důkazů. Projednání je zatím nařízené nejméně do letošního května.

Podle žalobce Petra Jiráta je komunikace aktérů případu dokreslením toho, jak se údajně manipulovalo s tendry. Advokáti obžalovaných často namítají, že přehrávané záznamy podle nich nesouvisí s případem.

Žalobce v kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví, které z části financovala Evropská unie. Tendry byly údajně domluvené pro předem vybrané firmy, což prý provázela korupce. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Mezi dalšími obžalovanými jsou například šéfové a manažeři firem podle obžaloby zapletených do korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…