Rathův muž ze Středočeského kraje: David je můj přítel. A kraji žádnou škodu neudělal

03.09.2013 17:48

Exposlanec David Rath operuje před soudem i odbornými posudky, které si nechal vypracovat Středočeský kraj. Zakázky, za které je souzen, podle těchto materiálů nebyly předražené. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se ke kauze vyjádřil náměstek hejtmana Marek Semerád. Zdůraznil, že David Rath je jeho přítelem a on věří v jeho nevinu, i proto, že je v kauze stále mnoho nejasností.

Rathův muž ze Středočeského kraje: David je můj přítel. A kraji žádnou škodu neudělal
Foto: Archiv
Popisek: Marek Semerád

„David Rath je můj přítel a já si rád počkám na výsledek soudu a odvolacího soudu. Média o kuze neinformují úplně šťastně,“ poznamenává Semerád. A dodává, že Davidu Rathovi jako hejtmanovi vždy leželo na srdci blaho občanů kraje. V současné kauze se prý nalézá až příliš mnoho pochybností, samá kdyby, poněkud, možná, a tak je lepší počkat si až na finální verdikt soudu. Semerád je nakloněn věřit Rathovi i ohledně krabice s vínem, když říká, že mu na nějakou dobu krabice zmizela z dohledu. Zbytek je na soudu.

Nevíme, jestli někdo s něčím manipuloval

Semerád v pořadu také prozradil, že si kraj nechal udělat podrobný audit, v němž bylo konstatováno, že Středočeskému kraji škoda nevznikla. „Proto jsme se nepřihlásili jako poškození v kauze Davida Ratha,“ poznamenal náměstek s tím, že audit prováděla nezávislá advokátní kancelář. Zakázky prý předraženy nebyly. Proč se tedy jako poškozený přihlásil stát, který uplatňuje škodu 56 milionů korun? Semerád odpovídá tvrzením, že škoda kraji nevznikla ani podle policie.

„Posudek je matematické cvičení, škoda se dá lehce spočítat a nám žádná škoda nevznikla, protože zakázky nebyly předražené,“ prohlašoval opakovaně Semerád. Poukázal přitom na to, že se projekty spolufinancované z evropských peněz přepočítávaly na ceny obvyklé a proto lze konstatovat, že nebyly předraženy. „Právní kancelář nám říká, že zakázky nebyly předražené, ale já jsem nemluvil o tom, jestli ty zakázky byly zmanipulované, to vám neřekne žádná právní kancelář a bude třeba počkat si na verdikt soudu,“ zopakoval Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…