Rathův pád je velký. Přijdou deprese, výčitky ale ne, soudí Dobeš

25.05.2012 20:43

Bývalý ministr školství Josef Dobeš je původně vězeňský psycholog. Pro server Týden.cz se pokusil v rozhovoru zamyslet nad tím, co asi prožívá zadržený poslanec David Rath ve vazbě.

Rathův pád je velký. Přijdou deprese, výčitky ale ne, soudí Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Záleží to na síle osobnosti, ale v zásadě platí, že tito lidé to snášejí výrazně hůř než kdokoli jiný. Z pozice, kdy jim všechno patří, kdy mají vše, na co si vzpomenou, přecházejí do obrovské nejistoty, kdy nevědí, co bude. Je to hrozný sešup provázený celkovou dezorientací a hlubokou depresí,“ prohlásil Dobeš.

Bude mu scházet mobil

Podle Dobeše patří Rath k lidem, kteří se z obvinění snaží vyvléci a rozhodně nepropadají výčitkám svědomí. „V Praze na Pankráci, kde jsem pracoval, to bylo viditelné především u podnikatelů. Stejně jako jim bude i panu Rathovi chybět mobil a další komunikační nástroje, o kterých ani nevěděl, jak je na nich závislý. Aktivita toho člověka byla enormní, měl diář plný schůzek, a teď se za ním náhle zavřela voda,“ popsal Dobeš.

Psycholog je také překvapen faktem, že Rathovo věznění je poměrně tvrdé. Nepochybuje o tom, že se poslanec bojí spoluvězňů. „Nepochybně se bojí skončit mezi ostatními vězni. Je to jedna z největších obav těchto lidí z druhého světa, z toho VIP břehu. Mají totiž velmi jasné představy o vězeňské agresivitě. Nejsem si však jistý tím, zda by k ní opravdu došlo. Člověk zvenku to ale nezná a z vězeňského kolektivu má velkou obavu,“ říká Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…