Rathův soudce se stal zároveň žalovaným. Exhejtman ho popotahuje za dlouhou vazbu

23.02.2014 10:56

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath zesílil ve svém boji proti svému soudci Robertu Pacovskému. Už na podzim ho zažaloval za únik osobních údajů ze soudního spisu. Nyní přitvrdil a spolu se svým otcem na Pacovském u civilního soudu žádá bezmála dvousettisícové odškodné za dobu, kterou musel trávit ve vazbě. Zprávu přinesla Česká televize.

Rathův soudce se stal zároveň žalovaným. Exhejtman ho popotahuje za dlouhou vazbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Rath pobyl za mřížemi celkem 18 měsíců, od května 2012 až do poloviny loňského listopadu, kdy vrchní soud vyhověl jeho opětovné stížnosti proti délce vazby a z ruzyňského vězení ho propustil. Nicméně soudní řízení, ve kterém mu kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami hrozí 12 let vězení, stále pokračuje.

Exhejtman považuje svou vazbu na nepřiměřeně dlouhou a po soudci Pacovském žádá odškodné ve výši 97,5 tisíce korun. Stejnou částku pak požaduje i Rathův otec Ratmír. „Můj otec, který to bere velmi vážně, se rozhodl, že chce, aby se alespoň někdo zabýval tou osobní odpovědností konkrétních lidí," uvedl Rath pro Českou televizi.

„Je třeba dovodit výlučnou osobní odpovědnost žalovaného za škodu způsobenou ponecháním žalobce ve vazbě bez náležitých a oprávněných důvodů nepřiměřeně dlouhou dobu," stojí v žalobě. O začátku jednání zatím městský soud nerozhodl.

Úhybný manévr, říká soudcův advokát

Soudcův advokát Josef Lžičař se ale domnívá, že ze strany souzeného politika se jedná především o úhybný manévr. „Myslím si, že to je zcela účelová žaloba. Nevylučuji, že by David Rath chtěl dosáhnout toho, aby byl předseda senátu vyloučen z dalšího rozhodování," prohlásil.

Samotný Rath naznačuje, že by měl soudce Pacovský znovu zvážit, jestli ve vztahu k exhejtmanovi už není zaujatý. „Je-li někdo v pozici osoby žalované, tak si myslím, že k tomu žalujícímu nemůže mít úplně neutrální vztah. Takže je to věcí úvahy pana předsedy, on je teď na tahu," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…