Rázná slova k uprchlíkům, shozená „Kalouskova vláda“ a hyenismus kolem Havla. Zeman promluvil živě v Prezidentském Pressklubu

30.08.2015 18:15

Uprchlická krize, protikuřácký zákon či přijetí eura. Tato a mnohá další témata byla diskutována v dnešním Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1 s hlavou státu Milošem Zemanem. Pořad Luboše Xavera Veselého se vysílal živě z Lán.

Rázná slova k uprchlíkům, shozená „Kalouskova vláda“ a hyenismus kolem Havla. Zeman promluvil živě v Prezidentském Pressklubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

V rámci uprchlické krize neděláme podle Zemana rozhodně vše, co je v našich silách. „Bylo by optimální, kdyby EU chránila své vnější hranice, ale skupina Frontex je naprosto bezmocná,“ uvedl s tím, že pro prázdné lodě převaděčů se dokonce vracejí muži s kalašnikovy. „Když nefunguje celoevropská ochrana hranic, tak se před ilegálními imigranty musíme bránit vlastními silami. Rozhodně je jednodušší vracet uprchlíky do zemí, odkud přišli, a to podle dublinských dohod,“ dodal s tím, že k ochraně hranic se může kromě zesílených policejních hlídek využít i armáda.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Jak následně prezident uvedl, česká vláda souhlasila s umístěním 1 500 uprchlíků na naše území, což je podle něho jedna kategorie běženců. „Druhou kategorií uprchlíků jsou lidé, kteří utíkají z politických příčin. A třetí kategorií jsou ekonomičtí imigranti, u nichž ani nevíme, jestli u nás chtějí pracovat, nebo jen pobírat sociální dávky,“ dodal prezident s tím, že nám nikdo prozatím neřekl poměr mezi ekonomickými a politickými imigranty. „Podle mého názoru je většina imigrantů ekonomických, neboť přicházejí i ze zemí, kde válka neexistuje. Mám podezření, že tito lidé u nás pracovat nechtějí,“ doplnil. Zároveň zkonstatoval, že je u nás více než odsouhlasených 1 500 uprchlíků a jsou na našem území nezákonně. Ti by měli být podle hlavy státu okamžitě vráceni, nikoliv umístěni do detenčních zařízení.

Uprchlíci a hrozící rizika

Podle Zemana čelíme v souvislosti s příchodem uprchlíků třem rizikům. „První riziko spočívá v tom, že u nás vzniknou ghetta, neboť tito lidé nebudou schopni asimilace. Druhé riziko je riziko infekčních onemocnění, které nepokládám za příliš pravděpodobné. A třetí riziko za riziko pokládám – Islámský stát k nám vyšle spící buňky, což je zárodek budoucích teroristických organizací,“ řekl.

Hlava státu se dále vyjádřila k protikuřáckému zákonu. „Ano, podepíšu protikuřácký zákon. Budu ale doufat, že se v Parlamentu najdou lidé, kteří budou proti tomuto zákonu hlasovat,“ řekl Zeman.

Na návštěvě Číny Zeman uctí oběti druhé světové války a povede ekonomická jednání

Své uvedl i k plánované cestě do Číny. „Těším se, že vyjádřím úctu 17 milionům lidí, kteří padli v Číně za druhé světové války,“ uvedl k návštěvě, jež se uskuteční následující týden. Kromě této pietní části návštěvy pak dojde zcela jistě také k ekonomickým jednáním, která by mohla vést k podpisu dohod čínských investic v Česku.

Zeman se v příštích dnech setká také s hejtmany krajů. V té souvislosti se vyjádřil k popularitě jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) a k lánské schůzce, která se uskutečnila loni po volbách do Poslanecké sněmovny. „Šlo o jedno z mnoha desítek přijetí těch, kteří o to požádali,“ řekl.

Na dotaz moderátora, jakou známku by si dal po polovině odslouženého období, prezident odpovědět nechtěl. „Nehodnotil bych známky, ale činy. A to nejdůležitější, se domnívám, že je to, že jsem zabránil pokračování vlády Petra Nečase, která byla de facto vládou Miroslava Kalouska, a že jsem svým postojem zabránil pokračování této neschopné vlády, která brzdila ekonomiku,“ sdělil. Chyby, kterých se dopustil, uvést nechtěl, to prý musejí hodnotit druzí. 

Anketa

Kdo je podle Vás skutečným vládcem Prahy?

hlasovalo: 1297 lidí
S Xaverem Veselým přišla řeč i na zdraví, kde si prezident postěžoval na neuropatii. „Příznaky neuropatie a alkoholismu jsou podobné,“ uvedl s tím, že jej postihlo ochrnutí nervů od kotníků dolů kromě jednoho palce. 

Na dotaz, zda prezident věděl o projení Bohuslava Sobotky, podnikatele Zdeňka Bakaly a advokáta Radka Pokorného před jmenováním Sobotky do funkce premiéra, Zeman odpověděl, že nikoliv. „Nejsem policejní vyšetřovatel, takže není korektní sdělovat jakýkoliv komentář.“ Obdobně odpověděl i na otázku, zda je vinen Petr Kramný, který je podezřelý z vraždy své ženy a dcery v Egyptě. 

Aktuální otázka ohledně dění kolem České pošty nemohla rozhodně chybět. „Zítra se setkám s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který mě bude informovat o kauze České pošty. Teprve až si vyslechnu jeho názor, možná se k věci vyjádřím,“ uvedl.

A co euro a jeho přijetí? „Přijetí eura přichází v úvahu jedině tehdy, když Řecko odejde z eurozóny. Očekával jsem, že EU, a konkrétně eurozóna, se bude chovat racionálně a Řecko z ní vytlačí. Mýlil jsem se. Nechci, aby čeští daňoví poplatníci platili řecké dluhy, a tak jsem dočasně odvolal tlak na přijetí eura. Jakmile Řecko odejde z eurozóny, tlak na jeho přijetí obnovím,“ dodal.

Platit za užití jména Václava Havla v názvu je hyenismus

A řeč přišla i na dovolenou, kterou prezident strávil na Vysočině a v Lánech. A právě tam vymyslel něco, na co je podle svých slov patřičně hrdý. „Vymyslel jsem si epitaf na náhrobní kámen: Zde leží člověk, který každého blbce rozzuřil do nepříčetnosti,“ uvedl s tím, že blbec není ten, kdo má opačný názor, ale ten, kdo žádný názor nemá a jenom nadává. V té souvislosti se také vyjádřil k poplatkům, které musejí hradit instituce za užití jména Václava Havla v názvu. „To je hyenismus,“ uzavřel.

 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …