Reakce na osvobození vláčeného hejtmana Půty: Státní zastupitelství by se mělo začít omlouvat

26.05.2020 18:33

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Za to, že měl dle obžaloby přijmout úplatek a zneužít pravomoc veřejného činitele, mu hrozilo až pět let vězení. „Nynější, mnohdy i dlouhodobé, přetahování se státem o peníze je nedůstojné a pro očištěné rovněž svým způsobem výsměšné,“ píše k osvobozujícímu verdiktu komentátor Jan Januš. Stát by se dle něho měl stíhaným lidem dostatečně omluvit a „náležitě je odškodnit za léta poznamenaného či úplně zkaženého života“.

Reakce na osvobození vláčeného hejtmana Půty: Státní zastupitelství by se mělo začít omlouvat
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Komentátor pro server Info.cz píše, že důsledkem trestního stíhání bývá, kromě výdajů a nepříjemností, především pošramocená pověst. Horší to je právě v případě politicky exponovaných osob. „Píšou o vás noviny, vaše tvář se objevuje v televizním zpravodajství a přesto, že platí presumpce neviny, stíhání vás politicky diskvalifikuje. Donedávna – než především Andrej Babiš přepsal pravidla možného – se obecně očekávalo, že na obvinění zareagujete a vykonáváte-li veřejné funkce, odstoupíte z nich do doby, než se očistíte, a ideálně se z veřejného života úplně stáhnete,“ poznamenal.

V případě libereckého hejtmana však přišlo jakési očištění jeho jména i před dnešním soudním verdiktem. Po obvinění, které přišlo již v roce 2014, totiž Půta sice odešel z vedení Starostů a nezávislých, následně ale kandidoval v několikerých volbách, v nichž jej voliči vždy podpořili.

„V tomto je ten příběh vlastně výjimečný. Pro Půtu nebylo trestní stíhání z hlediska veřejného mínění devastující, a našli bychom jen několik dalších politiků, o kterých bychom mohli říci něco podobného, například bývalého pražského primátora a nyní poslance Bohuslava Svobodu (ODS). Kauza Opencard je mimochodem podobným případem, kdy se státním zástupcům opět nepovedlo prokázat jejich tvrzení,“ jmenuje další ze známých případů.

Připomenul i slova českého ředitele Transparency International Davida Ondráčky, jenž loni v rozhovoru pro INFO.CZ pronesl: „Skóre pro šéfy státních zastupitelství moc příznivé není.“

Pokud případy tohoto typu končí rozpačitě či rovnou fiaskem obžaloby, měli bychom se, dle Januše, zamyslet nad novým a účinnějším mechanismem, jak se „zbytečně“ stíhaným lidem dostatečně omluvit a „náležitě je odškodnit za léta poznamenaného či úplně zkaženého života“.

„Nynější, mnohdy i dlouhodobé, přetahování se státem o peníze je nedůstojné a pro očištěné rovněž svým způsobem výsměšné. Proč nevymyslíme něco nového?“ táže se. Sám navrhuje například povinnost státu a státních zastupitelství, aby musely sdělit verdikt neviny daného člověka.

Martin Půta a Starostové sice dle žurnalisty „jistě dnešní verdikt využijí v nadcházející kampani před podzimními volbami“. „Co ale ti ostatní, kteří nikam nekandidují?“ dodává.

Podle spisu přijal Půta úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830.000 Kč, s tím, že 530.000 Kč mu bylo vyplaceno.

Státní zástupce se domníval, že úplatek hejtman dostal za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku odmítal.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…