Reakce vyřazených: Okamura nechce zdržovat, Dlouhý přepočítal hlasy

23.11.2012 15:50

Po vyřazení z prezidentské volby svolali dva kandidáti- Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura- tiskové konference, na kterých prezentovali své stanovisko k ministerskému rozhodnutí. Zatímco Tomio Okamura prohlásil, že nehodlá proti rozhodnutí protestovat, pokud v něm nebudou zásadní nedostatky, Vladimír Dlouhý objevil chybu ve výpočtovém vzorci, která jej prý nutí odvolat se k Nejvyššímu správnímu soudu.

Reakce vyřazených: Okamura nechce zdržovat, Dlouhý přepočítal hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

„Jsem pro přímou volbu, vzpomeňme si, jak vypadala ta poslední nepřímá. Ale přímá volba musí mít důvěru,“ uvedl svou tiskovou konferenci Vladimír Dlouhý.

Jenže tato důvěra je prý nyní ohrožena. „Vypadá to, že máme problém. Ale ono ten problém má i ministerstvo vnitra,“ upozornil vyřazený prezidentský kandidát. Podle něj se zdá, že při výpočtu vznikla numerická chyba, a rovněž chyba ve vzorci.

Dlouhý tedy vyjádřil námitku proti součtu odečtených hlasů. Podle něj by průměrná chybovost v jeho případě měla být přibližně dvanáct tisíc, nikoliv více než dvacet, jak vypočetlo ministerstvo.  

„I přesto bych se přes padesát tisíc nedostal. Ale vzniklé pochybnosti mě nutí podat odvolání,“ uvedl. Nechtěl by tím však diskreditovat samotnou přímou volbu, která je podle něj jednoznačným posunem vpřed.

Dlouhý rovněž odmítl, že by hrálo roli, že při sběru podpisů finančně motivoval sběrače. Vysoká chybovost podle něj byla způsobena jinými faktory, než že by se sběrači snažili vybrat co nejvíc a kvůli tomu docházelo k manipulacím.

V pondělí řeknu, co podniknu, prohlásil Okamura

Tomio Okamura naopak reagoval na verdikt smířeně. „Přes víkend si celé rozhodnutí prostuduji a pak se rozhodnu. Ale nebudu kvůli marginálním důvodům zdržovat a odsouvat prezidentskou volbu, aby se stala ještě nedůstojnější,“ ujistil. Případné drobnější chyby v ministerském rozhodnutí tedy hodlá nechat být.  

Důvod komplikací je podle Okamury především ve špatném zákoně o prezidentské volbě. „Prováděcí zákon o volbě prezidenta je psaný špatně a já mám pocit, že to zákonodárci udělali záměrně,“ myslí si Okamura.

„Nebudu ve jménu svého ega či ambicí blokovat prezidentskou volbu. Můj záměr je, aby tato republika šla dopředu,“ zopakoval na závěr.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…