Realita ruského hospodářství je jiná, než tvrdí Kreml, zaznělo z Bakalových novin

19.06.2015 8:46

Ačkoli Kremlem kontrolovaná média ujišťují, že ruské hospodářství je v dobré kondici, čísla zveřejněná ruským statistickým úřadem svědčí dle novináře Adama Černého o opaku. Stálý spolupracovník Hospodářských novin poukazuje zejména na obrovský nárůst počtu lidí žijících v bídě. Strádá prý každý šestý Rus.

Realita ruského hospodářství je jiná, než tvrdí Kreml, zaznělo z Bakalových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec, ilustrační foto

„Těžko podezírat statistický úřad Ruské federace, že by byl nástrojem propagandy nepřátelského Západu se Spojenými státy v čele. Spíše by se dalo čekat, že vypouští čísla, která budou svědčit o blahorodí vlády Vladimira Putina. Pozornější četba přehledů tohoto úřadu však nabízí obrázek, ze kterého úspěchy 15 let vlády jednoho muže vyčtou stěží,“ uvádí Černý.

Sešup cen ropy a zemního plynu, na nichž je prý fungování ruské ekonomiky přímo závislé, spustil dle Černého řetězovou reakci, viditelnou zvláště v poklesu kurzu rublu a následném růstu cen dováženého zboží, se kterým se svezli i domácí výrobci, takže skokový růst inflace srazil reálné příjmy. Na konci rovnice pak dle novináře stojí zpráva ruského statistického úřadu, že lidí žijících v bídě je zase o něco více.

V meziročním srovnání se dle statistického úřadu loňských 19,8 milionu neboli 13,8 procenta populace vyhouplo na letošních 22,9 milionu neboli 15,9 procenta. V bídě tak žije každý šestý Rus. Černý pro srovnání uvádí, že lidí v bídě přibylo v Rusku i loni, ale tehdy to prý bylo v meziročním srovnání „pouze“ 0,4 procenta, tedy půl milionu Rusů.

Z dosažitelných průzkumů přitom dle novináře vyplývá, že Rusové si hospodářský úpadek země a dopad na svou životní úroveň uvědomují, od vlády ale prý nápravu neočekávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…