Řeči o skandálu, ale i vtípek o Jiřině Bohdalové. Tak vítají noviny "Zemanovu" vládu

26.06.2013 7:24

V úterý odpoledne prezident Miloš Zeman jmenoval nového premiéra Jiřího Rusnoka. Rozpoutal tím bouři reakcí, neboť dosavadní pravicová koalice ujišťovala, že má zajištěnou sněmovní většinu, a Rusnok coby vyvzdorovaný prezidentský kandidát od nich nedostane ani hlas. Středeční tisk pak vzdychá nad pokusem prezidenta rozbít parlamentní demokracii.

Řeči o skandálu, ale i vtípek o Jiřině Bohdalové. Tak vítají noviny "Zemanovu" vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok si připíjí s Vratislavem Mynářem

Velký titulek Lidových novin nazývá nový systém v České republice „Zemanokracie“. Deník pak popisuje, jak prezident Miloš Zeman začínám měnit parlamentní demokracii na prezidentský systém. Cituje několik politiků, kteří prohlašují, že se jedná o pokus prezidenta získat pro sebe mnohem více moci.

„Je to ojedinělý a bezprecedentní případ. Tady vzniká vláda kamarádů Miloše Zemana,“ prohlásil dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek, který se ujal role hlavního mluvčí dosavadní vlády. Ta namítá, že pro svou premiérskou kandidátku Miroslavu Němcovou získala většinovou podporu 101 poslanců, a proto by tedy měla být jmenována. To však prezident odmítl.

Události pobouřily i komentátora deníku Daniela Kaisera. „I kdyby se tandemu Zeman- Rusnok podařilo ve sněmovně přes léto sehnat dost hlasů pro důvěru, postup, kdy prezident vytyčí svou vůli, odvolá se na vůli lidu a čeká, až se jí přizpůsobí sněmovna, je neodčinitelný skandál,“ píše Kaiser.

Sněmovna má podle něj hned několik cest, jak prezidenta umravnit. Nechat situaci zajít až ke třetímu pokusu, kdy bude premiéra navrhovat předsedkyně Poslanecké sněmovny, nebo vyvolat předčasné volby. „Je ale naprostou povinností parlamentu obnovit parlamentní režim,“ myslí si komentátor.

Deník MF DNES zase přinesl reportáž ze sněmovny, kde nástup premiéra Rusnoka sledovali obejití poslanci. „Nevěřila bych, že Rusnok do takového projektu vůbec půjde. Měla jsem  ho za věrohodného odborníka,“ vzdychala Ivana Weberová z ODS. I Miroslava Němcová, kandidátka pravice do čela vlády, prohlásila, že se diví Rusnokovi, že prezidentovu nabídku přijal.

Jinak poslanci spíše vtipkovali nad informací, že na Pražský hrad dorazil i europoslanec Vladimír Remek. „Zeman zavádí ministerstvo pro kosmonautiku,“ glosovali to poslanci. Vtipkovalo se rovněž například o angažmá zpěváka Daniela Hůlky či herečky Jiřiny Bohdalové, dvou umělců, kteří Zemana podporovali v kampani. Vládní křeslo měla dostat i bývalá první dáma Livie Klausová. Někteří poslanci pak začali z recese oslovovat „pane ministře“ svého kolegu Vítězslava Jandáka, který má k Zemanovi blízko.

A tak zatímco bezprostředně po jmenování premiéra Rusnoka všichni mluvili o rozpuštění sněmovny, večer se však začala rozprostírat vzájemná nedůvěra a obavy, že ostatní strany záměr nepodpoří. „Už jsme jediní, kdo to opravdu chce, prohlásil znechuceně šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…