Řecká vláda zahajuje vyjednávání o dluzích se zástupcem eurozóny

30.01.2015 7:50

Řecká vláda dnes seznámí vedoucího představitele eurozóny se svými představami o tom, jak by se měly zmírnit podmínky mezinárodního záchranného programu, na jehož základě země tvrdě splácí obří dluhy a nelítostně vede úspornou hospodářskou politiku.

Řecká vláda zahajuje vyjednávání o dluzích se zástupcem eurozóny
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Šéf Euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem se v Aténách za tímto účelem setká s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a ministrem financí Janisem Varufakisem. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí platících eurem, tedy i Řecka. Dosavadní podmínky záchranného programu označil Tsipras v předchozích dnech za neudržitelné. Vláda tak bude podle všeho usilovat o snížení výše splátek výměnou za jejich prodloužení, přičemž by se měly vázat na řecký hospodářský růst.

Kabinetní ministři v těchto dnech oznámili sérii opatření, která hrozí vážně zatížit státní pokladnu. Dijsselbloem před dnešní návštěvou upozornil, že pokud by řecká vláda splnila všechny sliby, které dala voličům před nedělními volbami, pak by řecký státní rozpočet "velmi brzy vykolejil".

V pondělí a v úterý navštíví ministr Varufakis Británii, Francii a Itálii, aby získal pro svoje plány jejich podporu. Z eurozóny se již dostalo ale Řecku varování, že ne všichni její členové jsou připraveni k ústupkům. Podle spekulací listu The Wall Street Journal bude zejména ostře proti španělská vláda, která se před prosincovými volbami obává posílení protestního hnutí Podemos a která by tedy také nejraději obětovala Řecko. Odchod Řecka z eurozóny by tak prý přispěl k záchraně Španělska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…