EU přiškrtila financování Řecku. Je to tlak na naši levicovou vládu, zní z Athén

05.02.2015 7:19

Rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) připravit řecké bankovní domy o jeden ze zdrojů jejich financování nemá "negativní dopady" na řecký finanční sektor. Bankovní systém země je nadále "plně chráněn" díky jiným zdrojům likvidity, jež jsou stále k dispozici. Oznámilo to v noci na dnešek podle agentury AFP řecké ministerstvo financí. Informace o tom přinesla ČTK.

EU přiškrtila financování Řecku. Je to tlak na naši levicovou vládu, zní z Athén
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

ECB ve středu náhle zpřísnila svůj postoj vůči Řecku, když nečekaně rozhodla, že již nebude akceptovat dluhopisy řecké vlády jako zástavu za úvěry komerčním bankám. Ruší tak opatření, které to dosud umožňovalo.

Řecká nová levicová vláda trvá na tom, že tlak ECB není zaměřen na ni.

"Dosažením a oznámením tohoto rozhodnutí ECB vyvíjí tlak na Euroskupinu, aby bezodkladně usilovala o novou a vzájemně výhodnou dohodu mezi Řeckem a jeho partnery" o budoucnosti řeckého dluhu a hospodářských reforem v zemi, stojí podle agentury AP v prohlášení řeckého ministerstva.

Euroskupina by se Řeckem a jeho snahou o revizi splátek měla zabývat na dnešním zasedání na úrovni náměstků ministrů financí 19 států eurozóny.

Podle dokumentu, který na zasedání připravilo Německo, Berlín žádá, aby aby nová levicová vláda v Řecku upustila od slibů, které dala v prvních dnech po svém zvolení a které by znamenaly omezení politiky utahování opasků. Kabinet Alexise Tsiprase by se měl vrátit k úsporným opatřením, na nichž se jeho předchůdci dohodli s mezinárodními věřiteli, stojí v dokumentu, z nějž ve středu citovala agentura Reuters.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…