Řecko: Řež mezi uprchlíky i místními. Hole, kameny a slzný plyn v akci

16.09.2016 16:00

Přes řecké ostrovy – Lesbos a Chios – se kvůli uprchlíkům přelila vlna násilí, která si vyžádala několik zraněných. K násilným střetům došlo nejenom mezi uprchlíky, policisté byli nuceni pacifikovat i rozzuřené místní obyvatele, kterým se pranic nelíbí přítomnost takového množství uprchlíků.

Řecko: Řež mezi uprchlíky i místními. Hole, kameny a slzný plyn v akci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

V uprchlickém táboře na ostrově Lesbos se ve středu po poledni servali uprchlíci. Anadolská tisková agentura s odkazem na místní tisk uvádí, že bitku vyvolali Afghánci, kteří holemi a kameny zaútočili na uprchlíky ze severní Afriky. Několik lidí bylo nuceno vyhledat zdravotnické ošetření.

Na Chiosu zase místní obyvatelé demonstrovali proti tisícům uprchlíků, kteří se zde nacházejí. Zhruba osmisethlavý dav vyrazil ve středu večer do ulic, aby dal najevo nespokojenost s vládní uprchlickou politikou. Demonstranti měli namířeno ke dvěma uprchlickým táborům, jež se na ostrově nacházejí. Narazili však na odpor policie, která jim bránila v postupu. Neobešlo se to bez násilí – policisté stříleli do davu granáty se slzným plynem. Zranily se při tom dvě osoby.

Skupince zhruba 150 lidí se podařilo prorazit policejní zábrany a za zpěvu národní hymny a vyřvávání protiimigrantských hesel se dostala až k jednomu z uprchlických táborů, kde ji běženci na oplátku zasypali sprškou kamení. Policisté byli znovu nuceni sáhnout k použití slzného plynu, aby si vynutili pořádek.

Na řeckých ostrovech na východě Egejského moře, které jsou prvním cílem běženců mířících do Evropy přes Turecko, vládne dlouhodobé napětí. Ostrovy jsou dle Anadolské agentury doslova přeplněny uprchlíky. Kapacity tamních uprchlických táborů jsou několikanásobně překročeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…