Řecko je stále blíž k penězům. Další státy eurozóny řekly ano

18.08.2015 20:00

Nový záchranný program pro Řecko překonal další překážky na cestě ke své realizaci. Finanční pomoc této zadlužené jihoevropské zemi dnes totiž schválily parlamenty v Estonsku, Španělsku a Rakousku. Klíčové hlasování ale připadá až na středu, kdy bude o pomoci rozhodovat Německo.

Řecko je stále blíž k penězům. Další státy eurozóny řekly ano
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

V Estonsku, kde má koaliční vláda Taaviho Roivase ve sněmovně většinu, hlasovalo pro třetí záchranný balík 50 poslanců, 37 bylo proti a šest zákonodárců se zdrželo. Mezi těmi, kdo hlasovali proti, byl podle estonských médií jeden vládní poslanec. Dalších pět koaličních poslanců bylo i mezi těmi zákonodárci, kteří se zdrželi hlasování.

Atény se s mezinárodními věřiteli na podmínkách dalších úvěrů domluvily minulý týden

Ve Španělsku, kde premiér Mariano Rajoy parlament o souhlas požádal už v červenci, a to přesto, že podle zákona se sněmovna k dohodě o Řecku vyjadřovat nemusela, hlasovalo pro finanční pomoc této zemi 297 poslanců. Proti bylo 20 a pět se zdrželo, informoval server Open Europe.

V Rakousku se podle agentury Reuters k záchrannému programu vyslovovala pouze osmnáctičlenná stálá komise pro Evropský stabilizační mechanismus (ESM), která pomoc Řecku schválila.

Atény se s mezinárodními věřiteli na podmínkách dalších úvěrů domluvily minulý týden, dohodu už schválily země eurozóny i řecký parlament.

V rámci třetího záchranného programu by mělo Řecko během tří let získat až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Souhlas s tím však musí vyslovit ještě několik národních parlamentů zemí platících eurem, například portugalský a německý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…