Řecko má splatit Evropské centrální bance zhruba 3,2 miliardy eur

20.08.2015 8:35

Řecko má do dneška splatit Evropské centrální bance (ECB) část dluhu ve výši zhruba 3,2 miliardy eur (86,5 miliardy Kč). Atény by k tomu měly využít peněz z třetího záchranného programu, na kterém se před týdnem vláda dohodla s eurozónou a který již schválily parlamenty několika evropských zemí.

Řecko má splatit Evropské centrální bance zhruba 3,2 miliardy eur
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

V rámci záchranného balíku by mělo Řecko během tří let získat až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), které budou celkově splatné za 32,5 roku. První tranši pomoci ve výši 13 miliard eur obdrží Atény v průběhu dneška.

Dohoda předpokládá, že nové úvěry budou zadluženému Řecku poskytnuty za podmínky dalekosáhlých reforem a úspor. Týká se to například zvyšování daní nebo změn důchodového systému.

Otevřená zůstává ale stále otázka udržitelnosti řeckého dluhu, která je podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) nereálná. Tato finanční instituce se proto také doposud do nového úvěrového programu pro Řecko nezapojila. Země platící eurem přitom ale její účast považují za nezbytnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…