Řecko se hádá s OSN kvůli uprchlíkům. Hrozí chaos

07.08.2015 14:30

Řecké úřady nemohou zvládnout tisíce imigrantů, kteří přišli na jeho území a nyní tam setrvávají. Prohlásil to premiér Alexis Tsipras, který vyzval Evropskou unii, aby projevila větší solidaritu s jeho zemí. Organizace spojených národů naproti tomu Aténám vzkázala, aby řešily situaci na řeckých ostrovech, kde panuje mezi uprchlíky "totální chaos".

Řecko se hádá s OSN kvůli uprchlíkům. Hrozí chaos
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v srbské Subotici nastupucjí do autobusu, který je veze k maďarské hranici

"Nyní je čas zjistit, zda je EU unií solidarity nebo unií, v níž se všichni snaží chránit své hranice," řekl podle agentury Reuters řecký premiér. Řecko je spolu s Itálií zemí nejvíce zasaženou přílivem přistěhovalců mířících do Evropy ze severu Afriky na chatrných plavidlech přes Středozemní moře. Obě země se již na Brusel v souvislosti s problémem obracely, což vedlo lídry členských zemí k příslibu, že přijmou část uprchlíků. V praxi se to však dosud příliš neprojevilo.

Na většině ostrovů není ubytovací kapacita

Situaci na řeckých ostrovech dnes označila za chaotickou agentura OSN zabývající se situací uprchlíků (UNHCR). "Pokud jde o vodu, hygienu, zásobování potravinami, je to naprosto nedostačující. Na většině ostrovů není ubytovací kapacita, lidé vůbec nespí pod jakoukoli střechou," řekl novinářům šéf evropské větve agentury Vincent Cochetel, který navštívil ostrovy Kos, Chios a Lesbos. S podobnou situací se prý dosud nesetkal.

Tsiprase podpořil v názoru, že by členské státy EU měly Řecku s jeho břemenem více pomoci. Jen během července podle Cochetela dorazilo do země okolo 50.000 uprchlíků.

Řecké ostrovy by se podle něho neměly stát druhým Calais. V tomto severofrancouzském přístavu panuje napjatá situace a nejméně desítka uprchlíků už zemřela ve snaze proniknout do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…