Řecko se s věřiteli stále nedohodlo, podá vlastní návrh řešení krize

25.06.2015 14:04

Bez dohody skončilo dnes jednání Řecka s mezinárodními věřiteli. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na unijní i řecké zdroje. Věřitelé proto předloží ministrům financí eurozóny vlastní návrh řešení krize, stejně tak prý učiní i Athény.

Řecko se s věřiteli stále nedohodlo, podá vlastní návrh řešení krize
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecku údajně v 11:00 SELČ vypršelo ultimátum, které dostalo od zástupců věřitelských institucí na to, aby poskytlo nový návrh řešení své dluhové krize. Se žádným uspokojivým řešením prý ale Řeci nepřišli, a proto věřitelé představili svůj návrh.

Řekové trvají na svých návrzích

„Existuje několik dokumentů, na kterých se (věřitelské) instituce jednoznačně shodly. Ty budou zaslány ministrům financí eurozóny a mohou se stát základem dohody,“ uvedl nejmenovaný unijní zdroj. Řecká strana ale trvá na svých návrzích, které chce euroskupině rovněž poskytnout, doplnil zdroj z Athén.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí sdílejících euro, mají v Bruselu znovu začít jednat ve 13:30 SELČ. Jejich středeční schůzka skončila zhruba po 90 minutách, neboť neexistoval žádný návrh dohody s Athénami, o kterém by bylo možné diskutovat.

Ministři financí se podle agentury Reuters budou dnes zabývat návrhem vycházejícím z nabídky, kterou začátkem června v Berlíně schválily Německo, Francie, Evropská centrální banka (ECB), Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise. Na stole bude i seznam kroků sestavených věřiteli, které musejí Athény podniknout, než jim budou poskytnuty další peníze.

Mezinárodní věřitelé Řecka – Evropská komise, ECB a MMF – ve středu odmítli část návrhů řecké vlády na řešení dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Zadlužená země se snaží od věřitelů získat finanční pomoc, aby mohla příští týden uhradit MMF dluh zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…