Řecko slíbilo, že v tomto týdnu splatí půl miliardy euro. Šéfka MMF má radost

06.04.2015 7:32

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová uvítala slova řeckého ministra financí Janise Varufakise, který potvrdil, že jeho země splatí MMF ve čtvrtek 9. dubna dlužnou částku asi 470 milionů eur (asi 13 miliard Kč). Varufakis a Lagardeová spolu dnes více než dvě hodiny jednali ve Washingtonu. I řecký ministr následně uvedl, že jeho země má v úmyslu "splnit veškeré povinnosti vůči svým věřitelům", citovala ho agentura Reuters.

Řecko slíbilo, že v tomto týdnu splatí půl miliardy euro. Šéfka MMF má radost
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Ministr Varufakis a já jsme si vyměnili názory na současný vývoj a shodli jsme se, že efektivní spolupráce je v zájmu všech," uvedla ve svém prohlášení Christine Lagardeová. "Pokračující nejistota není v řeckém zájmu a já vítám potvrzení ze strany pana ministra, že k platbě dlužné částky Fondu dojde 9. dubna," dodala.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Odhaduje se, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu - v případě plnění všech dluhových závazků - 20. dubna peníze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…