Řecko, to je průšvih. Ale my jsme na tom mnohem hůř, píše Američan

02.07.2015 11:21

Šéfredaktor internetového serveru Zerohedge Tyler Durden publikoval velmi znepokojivý graf ukazující vývoj amerického státního dluhu v posledních třech dekádách. Pokud Spojené státy nezačnou šetřit, může činit výše jejich dluhu v roce 2040 156 % HDP. Ten současný řecký je přitom jen o něco málo vyšší.

Řecko, to je průšvih. Ale my jsme na tom mnohem hůř, píše Američan
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Podle Durdena by se měli finanční experti z New Yorku, Londýna i Bruselu místo neustálého ukazování prstem na Řecko podívat na situaci Spojených států. „Mohou se dál ptát Řeků, proč si půjčovali tolik peněz a jak je chtějí vracet. Jak ovšem upozorňuje Jason Russel z Washington Examiner, Spojené státy jsou na dobré cestě stát se v příštím čtvrtstoletí druhým Řeckem,“ píše Durden a cituje část Russelova textu. „Kongres by se měl zaměřit na to, aby zabránil úrovni řeckého zadlužení. Už nyní jsme se bohužel vydali řeckou cestou. Před 25 lety činil řecký dluh 75 % HDP, což je výše současného amerického dluhu. Vloni však dosáhl řecký dluh již 177 % HDP. Pokud nedojde k razantní změně, bude americký dluh v roce 2040 činit 156 % HDP,“ varuje Russel.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Výpočet budoucí výše dluhu Spojených států vychází z údajů zveřejněných rozpočtovým výborem Kongresu. „Budoucí výší amerického dluhu musíme být znepokojeni. Značným problémům však v tomto ohledu čelíme již nyní. Většina Američanů jsou ale k výši dluhu lhostejná či vůbec neví, jak se věci mají. Někteří tvrdí, že Obama přece deficit snížil. Další poukazují na to, že stačí tisknout více peněz. Jiní ze všeho obviňují Reagana,“ konstatuje Durden, který do svého textu vložil graf ukazující nárůst státního dluhu od prezidenta Reagana až po současného amerického vůdce Baracka Obamu. „Graf ukazuje, že dluh roste za demokratů i republikánů. Lhostejno, jestli je právě válka, mír, konjunktura nebo ekonomická krize, období po zvyšování nebo snižování daní,“ komentuje Durden.

„Když jsem před lety publikoval podobný graf, reakce byla skutečně bouřlivá. Zleva i zprava jsem slyšel, že přeháním či mi rovnou psali, že údaje v grafu jsou lživé. Ale veškeré údaje pocházejí přímo z amerického ministerstva financí a matematika se nestará o dobré úmysly nebo spravedlnost. Když utrácíš víc peněz, než máš k dispozici, desítky let po sobě, tak je to prostě hloupé a nebezpečné. Lhostejno, jestli tak činí demokraté nebo republikáni. Pokud bude současný trend pokračovat, tak po sobě zanechá Barack Obama dluh ve výši téměř dvaceti bilionů dolarů, což bude dvojnásobek toho, jaký byl veřejný dluh v době jeho nástupu do prezidentského úřadu,“ konstatuje Durden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…