Řecko v pondělí neuhradilo MMF další splátku

14.07.2015 9:11

Řecko v pondělí neuhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) další splátku, a to ve výši 456 milionů eur (přes 12 miliard korun). Oznámil to mluvčí MMF Gerry Rice. Silně zadlužené Řecko se již na konci června stalo první vyspělou zemí, která fondu přestala včas splácet dluhy.

Řecko v pondělí neuhradilo MMF další splátku
Foto: repro IMF.com, tan
Popisek: Mezinárodní měnový fond (ústředí ve Washingtonu na snímku) je mezinárodní organizace přidružená k OSN, jež si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci

Atény 30. června MMF neuhradily splátku ve výši téměř 1,6 miliardy eur. Celkový objem zmeškaných splátek tak nyní dosahuje zhruba dvou miliard eur. Podle mluvčího fondu se bude vedení MMF v "příštích týdnech" zabývat řeckou žádostí o prodloužení termínu pro uhrazení červnové splátky, napsala agentura DPA.

Eurozóna v pondělí předběžně souhlasila s třetím záchranným programem pro Řecko. Jednání o tomto programu však mohou začít až poté, co řecký parlament dnes či ve středu přijme první balík reforem. Do doby, než tato jednání skončí, má pomoci Řecko udržet finančně nad vodou krátkodobá půjčka.

Možnou podobou takové půjčky se nyní zabývají experti eurozóny. Jednou z variant je použití prostředků ze staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z něj ručí všechny země EU, Česka by se to týkalo v rozsahu 1,13 procenta.

MMF v pondělí uvedl, že je připraven spolupracovat na řešení řecké dluhové krize s řeckými úřady i s evropskými partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…