Řecký ministr financí odstupuje, i když jej národ podpořil. Nechce prý komplikovat další jednání

06.07.2015 9:18

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes oznámil, že odstupuje z funkce. Na svém blogu uvedl, že si je vědom, že někteří z představitelů euroskupiny by uvítali, kdyby s ním už nemuseli jednat. Premiér Alexis Tsipras prý soudí, že Varufakisova „absence“ by mu pomohla při vyjednávání dohody s eurozónou. Právě z tohoto důvodu opouštím dnes ministerstvo financí, dodal Varufakis. Jeho nástupce bude oznámen po jednání řeckých politických vůdců, které nyní probíhá v Aténách. Největším favoritem je údajně dosavadní náměstek ministra financí Euklidis Tsakalotos.

Řecký ministr financí odstupuje, i když jej národ podpořil. Nechce prý komplikovat další jednání
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Budu i nadále podporovat premiéra Tsiprase, nového ministra financí a naši vládu,“ uvedl řecký ministr ve svém prohlášení, ve kterém rovněž ocenil statečnost řeckých voličů. „Slavné OXI (Ne), které dali najevo demokratům na celém světě, je jen začátek,“ dodal.

Z funkce Varufakis odstupuje den po nedělním referendu, ve kterém Řekové jasnou většinou více než 61 procent hlasů odmítli podmínky, jež jim v červnu pro novou dohodu o další půjčce pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Zatím není jasné, kdo nastoupí na jeho místo.

„Referendum z 5. července zůstane navždy v historii jako jedinečný okamžik, kdy malý evropský národ povstal proti dluhovému otroctví,“ napsal Varufakis. „Jako všechny boje za demokratická práva i toto historické odmítnutí ultimáta euroskupiny z 25. června bude něco stát. Je proto nezbytné, aby veškerý kapitál, který byl propůjčen vládě skvělým NE v referendu byl okamžitě investován do ANO pro správné řešení – dohodu, která bude zahrnovat restrukturalizaci dluhu, méně úsporných opatření, přerozdělení ve prospěch potřebných a skutečné reformy,“ dodal.

Varufakis prý považuje za svou povinnost pomoci Alexisi Tsiprasovi „využít kapitál, který nám byl dán řeckým lidem prostřednictvím včerejšího referenda“. „Budu nést odpor věřitelů s hrdostí,“ dodal.

Odstupující řecký ministr byl známý neomaleným vystupováním a častými mediálními výstupy. Během jednání o řecké dluhové krizi popudil svým chováním řadu kolegů v euroskupině, poznamenala AP.

Tsakalotos či Statchakis

Čtyřiapadesátiletý profesor ekonomie byl již před svým nástupem do funkce velkým kritikem unijního přístupu ke krizi v eurozóně. Varufakis studoval v Británii a přednášel v Austrálii, Řecku a Spojených státech, má řecké a australské občanství.

Varufakisův nástupce by měl být znám ještě dnes po jednání řeckých politických vůdce, které začalo v 10:00 místního času (9:00 SELČ), uvedl vládní mluvčí. Podle analytiků by se novým ministrem financí mohl stát dosavadní hlavní řecký vyjednavač s věřiteli a Varufakisův náměstek Euklidis Tsakalotos či ministr hospodářství Jorgos Statchakis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…