Řecký ministr migrantům: Vraťte se domů. Zvažujeme proti vám zásah

07.12.2015 14:08

Proti chaosu v severořeckém pohraničním městě Indomeni, kde se zdržují migranti, které na své území nepouští Makedonie, bude nezbytné zasáhnout silou. Televizní stanici Mega to dnes řekl řecký ministr pro migraci Ioannis Muzalas.

Řecký ministr migrantům: Vraťte se domů. Zvažujeme proti vám zásah
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

V Indomeni nespokojení uprchlíci už několik týdnů protestují proti tomu, že je Makedonie nechce pustit dál přes své území, aby mohli pokračovat v cestě do Evropské unie. V posledních deseti dnech kvůli tomu blokují železniční trať.

„Tomu musí stát zabránit,“ řekl ministr. „Vyvíjíme velké úsilí, abychom situaci vyřešili nenásilně. Ale vláda musí prosadit respektování zákona,“ zdůraznil Muzalas. K tomu by podle něj mělo dojít v několika následujících dnech. Migranti budou odvezeni vlakem do Atén, kde budou moci podat žádost o azyl.

Pro ty lidi tady neexistuje žádné řešení

Situace na řecko-makedonské hranici je napjatá. V Indomeni v poslední době tábořilo několik tisíc běženců. Makedonie pouští dál jen uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku a ostatní, které označuje za „ekonomické migranty“, vpustit odmítá. Opakovaně tam kvůli tomu dochází ke střetům s policisty.

V současné době se podle řeckých úřadů v tomto místě zdržuje zhruba tisícovka migrantů, kteří pocházejí především z Pákistánu, z Íránu a z afrických zemí. Tito lidé odmítají nastoupit do vlaků a odjet zpátky do Atén.

Podle Muzalase se nyní jedná s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) o programu dobrovolného návratu běženců. „Zní to hrozně a bolí mě to, když to říkám, ale pro ty lidi tu neexistuje žádné řešení. Je lepší, když se vrátí do své vlasti,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…