Řecký ministr narovinu: Nemáme na splátku dluhu MMF

24.05.2015 16:16

Po projednání řecké otázky na summitu EU a Východního partnerství v Rize řecký ministr vnitra v neděli řekl, že nebude možné uhradit tento měsíc splátku Mezinárodnímu měnovému fondu. Pokud se nedohodnou na lepších podmínkách se svými věřiteli. Informoval the Guardian.

Řecký ministr narovinu: Nemáme na splátku dluhu MMF
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Odříznuti od finančních prostředků a trhů, snaží se Řekové vysát zbytky ze státní pokladny, aby byli schopni splatit dluh a zaplatit státní sektor a důchody. I po čtyřech měsících jednání se nepodařilo Řecku získat od MMF poslední finanční pomoc v hodnotě 7,2 miliard eur, aby se vyhnuli bankrotu.

Na otázku, co budou Atény dělat v případě, že prošvihnou splátku, se řecký ministr vnitra Nikos Voutsis vyjádřil, že „netoužíme po tom, nechceme to, taková není naše strategie. Situace dospěla do fáze, která bude řešená logicky“.

Řecká vláda je pod neustálým tlakem od svých věřitelů, kteří ji nutí k dalším reformám a škrtům v rozpočtu. Atény proti škrtům protestují s tím, že „situaci jen zhoršují a brání jim dostat se z jedné z nejhlubších recesí současnosti“.

Ve snaze usmířit si tvrdé levicové křídlo své strany Syriza, premiér Alexis Tsipras v neděli řekl, že Řecko je na dobré cestě k uzavření dohody s věřiteli, ale nepřizpůsobí se jejich „ponižujícím požadavkům“.

Ministr financí Yanis Varoufakis řekl v neděli BBC, že Řecko již udělalo všechno, co mohlo, a nyní je na EU a MMF, aby podnikly vstřícné kroky. Dále označil možný odchod Řecka od eura za „katastrofický“ s tím, že by to byl „začátek konce projektu společné měny“.

Dále se vyjádřil, že na to, že Atény nemají přístup k finančním trhům se jim daří platit státní sektor nebývale dobře. „Nastane chvíle, kdy už to takhle dál nepůjde a budeme muset podniknout kroky, které by žádný ministr financí nikdy neměl učinit,“ řekl Varoufakis.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …