Řecký ministr nevěří v dohodu s věřiteli, hrozí předčasné volby

26.06.2015 20:42

Řecký ministr práce Panos Skurletis dnes vyjádřil hluboké pochybnosti o možnosti dohody s mezinárodními věřiteli. Pokud k ní nedojde, hrozí prý předčasné parlamentní volby. Ministr se tak vyjádřil pro televizní stanici Mega, kde zároveň obvinil věřitele, že vždy o trochu zvýší svoje požadavky, když už je naděje na dohodu.

Řecký ministr nevěří v dohodu s věřiteli, hrozí předčasné volby
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Vzhledem k současné situaci je malá šance na dohodu," řekl ministr, podle kterého věřitelé "fungují na základě logiky preventivní odvety". Podle něho neustále účelově stupňují požadavky. Řekl, že "to, co chtějí, se rovná sebevraždě lidu". "Pokaždé kdy se směřuje k nalezení řešení, přijdou a řeknou vám, abyste přivedli ještě několik důchodců na popravu," poznamenal Skurletis.

Ministr vyloučil variantu změny vlády

Ministr dodal, že pokud nedojde k řešení do konce měsíce, nebude vyplacena další splátku dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). "Tam to všechno směřuje. Je to velmi pravděpodobné," upozornil ministr s tím, že země se dostane do stavu, že nebude plnit své dluhové závazky. To ale prý není totožné s bankrotem.

Skurletis přitom nevyloučil možnost předčasných parlamentních voleb, pokud věřitelé budou trvat na svém. "Pokud nastane dilema překračující rámec demokratického mandátu, který jsme dostali, obrátíme se opět na lid," dodal.

Ministr přitom vyloučil variantu změny vlády s novým premiérem, protože to by prý byl "hrob demokracie".

Mimořádně zasedne vláda

Předseda největší opoziční strany Nové demokracie a bývalý premiér Antonis Samaras ve čtvrtek navrhl, aby byla vytvořena nová vláda národního porozumění, kterou by podporovaly všechny strany usilující o udržení Řecka v eurozóně. Premiérem by prý neměl být ani on, ani Tsipras. Podle Samarase by tak mělo být v parlamentu dost poslanců na podporu dohody s věřiteli.

Dnes večer mimořádně zasedne vláda, kterou chce Tsipras po návratu ze summitu v Bruselu informovat o nejnovějším vývoji kolem vyjednávání. V Bruselu zůstal ministr financí Janis Varufakis, který se má v sobotu odpoledne zúčastnit dalšího zasedání šéfů financí zemí eurozóny. Jeho kolegové očekávají, že Atény na schůzce definitivně oznámí, zda přijímají či nikoli podmínky věřitelů. Řecká média se ale zmiňují o tom, že Atény chystají opět protinávrhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…