Redaktora Českého rozhlasu zadrželi v Doněcku separatisté. Třikrát ho prý vyslechli a zase pustili

16.09.2014 19:06

Na východě Ukrajiny byl separatisty na několik hodin zadržen reportér Českého rozhlasu Vít Pohanka. K zadržení došlo před vyklizenou budovou českého generálního konzulátu v Doněcku. Redaktora vyslýchali několik hodin.

Redaktora Českého rozhlasu zadrželi v Doněcku separatisté. Třikrát ho prý vyslechli a zase pustili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce před budovou Českého rozhlasu k připomenutí památky obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968

„Byl jsem u budovy, kterou si donedávna pronajímal český generální konzulát. Byl jsem jen ověřit informaci a mohu potvrdit, že budovu opravdu zabrali proruští separatisté, mají tam nějakou základnu,“ vysvětluje redaktor, co hledal u bývalé budovy diplomatické mise. Nic prý netočil ani nefotografoval, pozornost separatistů vzbudila sama jeho přítomnost.

Když jej rebelové zadrželi, odvezli jej prý k výslechu na místní velitelství. Následoval další výslech na kontrarozvědce a nakonec na vojenské policii. Poté redaktora propustili. „Panuje tady až jakýsi paranoidní strach z případných špionů. U výslechu se mě ptali, proč jsem tam přijel, jak jsem se tam dostal, co jsem tam dělal, jakým způsobem informuji, co se tady děje,“ uvedl redaktor.

Své zadržení prý nevnímá dramaticky, pouze jako „lapálii“. Je to ale prý zajímavá ilustrace, jak je momentálně práce reportéra na Ukrajině náročná.

V Doněcku podle něj i mezi separatisty vládne zmatek, konkuruje si zde několik vzbouřeneckých skupin a není jasné, kdo komu velí a kdo může o zadržení novináře rozhodnout. Sám Pohanka byl na východě Ukrajiny zadržen již podruhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…