Redaktorka LN Šafaříková: Zeman lže o Ukrajině. Ukrajinští extremisté mají podporu jako součet Okamury a DSSS

06.01.2015 9:47

Prezident Zeman rád a často lže a v tomto duchu je třeba vnímat i jeho výroky o Ukrajině. Proto by nás prý nemělo ani překvapit, že o novoročním pochodu v Kyjevě vykládá věci, které nikdo jiný neviděl. Redaktorka Lidových novin Kateřina Šafaříková vše spojuje s aktivitami jeho poradců a financiérů.

Redaktorka LN Šafaříková: Zeman lže o Ukrajině. Ukrajinští extremisté mají podporu jako součet Okamury a DSSS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Podle redaktorky Lidových novin Kateřiny Šafaříkové prezident Zeman rád a často lže. Má na to prý papír dokonce od Ústavního soudu, což redaktorka dovozuje z toho, že brněnský tribunál kdysi zkonstatoval, že Zeman nepravdivě nařkl novináře Ivana Brezinu.

Ve výčtu prezidentových lží pak redaktorka LN pokračuje. Lhal prý opakovaně během prezidentské kampaně, v úřadě pak jen v poslední době nemluvil pravdu o 17. listopadu, o českém překladu názvu Pussy Riot, a jeho nejnovější lež, kterou zahájil nový rok, se prý týká Ukrajiny.

Lži o této zemi zmítané válkou jsou podle Šafaříkové zajímavé pečlivostí, s jakou je prezident vymýšlí. Již pravidelně se totiž prý snaží tuto zemi vyobrazovat jako semeniště neonacistů. Nejnověji vykládal, kterak byl šokován, když na záběrech z demonstrace v Kyjevě viděl heslo „Smrt Polákům, Židům a komunistům“. Šafaříková poznamenává, že tohle heslo na záběrech neobjevil nikdo, dokonce ani prokremelská televize Russia Today, která prý jinak neomylně registruje vše, co může posloužit kremelské propagandě.

Redaktorka k tomu dodává, že je velmi zvláštní, že si Zeman vybral za terč zrovna „zbloudilé stoupence ukrajinské krajní pravice“. Těch přitom prý není nijak výrazně více než v jiných zemích, což prý dokazuje fakt, že jejich volební podpora přibližně odpovídá součtu hlasů pro Úsvit a Dělnickou stranu sociální spravedlnosti v českých volbách.

„Při pohledu na prezidentovy důvěrníky a financiéry se můžeme stokrát domnívat, proč to tak je, ale s jistotou nevíme,“ dodává redaktorka k příčinám Zemanovy obsese ukrajinskými neonacisty. Chtělo by to ale prý konečně o tom něco zjistit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…