Ředitel ČT si prý najal lobbisty na přesvědčování poslanců. Jde o krk celé Radě ČT

24.01.2014 7:03

Generální ředitel České televize Petr Dvořák má nejspíš strach o své křeslo, své další působení v čele veřejnoprávní televize si proto jistí. Tak vysvětlují Lidové noviny to, že si Dvořák najal lobbisty, kteří by mu měli pomoci zajistit souhlas poslanců se závěrečnou zprávou o stavu financí televize.

Ředitel ČT si prý najal lobbisty na přesvědčování poslanců. Jde o krk celé Radě ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Někteří z poslanců se prý netají tím, že zpráva není přehledná a Dvořák bude mít co vysvětlovat. Jeho osud je teď v rukou politiků. Za generálního ředitele podle deníku lobbují špičky ve svém oboru - lidé z PAN Solutions. Spolumajitelkou firmy je bývalá poslankyně Jana Marcová. LN připomínají, že stejní lobbisté mu před dvěma lety pomáhali do čela televize.

„Nedávno mi zavolal pan Alan Hopp z PAN Solutions, chtěl se sejít a popovídat o České televizi," potvrdil zájem lobbistů šéf kontrolního výboru sněmovny Vladimír Koníček (KSČM), který pracuje také ve volebním výboru, pod nějž média spadají. Komunistický poslanec doplnil, že se Hopp zajímal o to, zda zpráva o stavu financí televize u poslanců projde.

Po opakovaném neschválení zprávy může přijít pád celé Rady ČT

To, co podle deníku vypadá jako pouhá byrokracie, prý ale Dvořákovi může srazit vaz. Pokud totiž poslanci závěrečnou zprávu neschválí dvakrát po sobě, podle zákona padá celá Rada České televize, což by Dvořákovu pozici mohlo znejistit.

Že jsou obavy Dvořáka namístě, prý potvrdil televizní radní Radek Mezulánik, který vystoupil s tím, že čísla uvedená v závěrečné zprávě neodpovídají skutečnosti. Z tohoto důvodu zprávu nepodpořil poslanec TOP 09 Daniel Korte. Generální ředitel se obává, že by takových poslanců mohlo být více.

KSČM proto není jedinou stranou, kterou lidé z PAN Solutions oslovili. Podle informací LN stáli i o názory politiků TOP 09 a hnutí ANO. Nováčky ve sněmovně prý poněkud překvapilo, že se o hlasování zajímají lobbisté. „Je to pro mě novinka, ale nemám problém se s nimi sejít, musí to však být na půdě Poslanecké sněmovny a veřejnost se dozví, o čem jsme jednali," řekl deníku poslanec ANO Martin Kolovratník.

Česká televize žádá víc peněz

Televize dnes hospodaří se sedmimiliardovým rozpočtem, podle Dvořáka to ale není dost na její rozvoj. Upravit by se prý měla daň z přidané hodnoty, kterou televize odvádí. „Diváci nám pošlou peníze a my jich část obratem ruky posíláme do rozpočtu, v podstatě podruhé zdaněné," vysvětlil Dvořák.

V tomto ohledu se prý politici napříč stranami dohodli, že televizi pomohou k vyšším příjmům. Nově si ČT může nárokovat odpočet DPH, což by rozpočtu přineslo stovky milionů korun ročně. Kromě toho by se podle poslanců měl přehodnotit i výběr televizních poplatků, týkat by se to ale nemělo jejich výše, pouze technologie výběru.

Kolovratník upozornil, že firmy, které by měly poplatek platit za každý televizní přijímač, tak nečiní. To by se podle něj mělo změnit. „Debatu o efektivnější kontrole jsme zatím nevedli, ale shodli jsme se, že právě tady dochází k velkým únikům peněz," prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…