Ředitel ČT zakázal zaměstnancům vyjadřovat se do novin. Senátorka: Nepřijatelné omezení svobody

23.12.2013 9:18

Podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové ČT nepřiměřeně omezuje svobodu projevu zaměstnanců. Omezením je podle ní nařízení ředitele ČT Dvořáka, že zaměstnanci nesmí bez povolení mluvit s médii. Server iHNed.cz píše, že podle soudkyně se kritika může týkat věcí, které jsou věcmi takzvaného obecného zájmu, a proto neplatí argument ČT, že jde o běžnou praxi ve firmách.

Ředitel ČT zakázal zaměstnancům vyjadřovat se do novin. Senátorka: Nepřijatelné omezení svobody
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

Ředitel České televize Petr Dvořák v rámci Pravidel pro komunikaci s médii nařídil, že zaměstnanci ČT mohou komunikovat s médii pouze po domluvě s tiskovou mluvčí. Jinak jim hrozí sankce. Eliška Wagnerová se ale domnívá, že nikdo nemůže lidem z ČT zakazovat s novináři mluvit. "To je podle mého názoru samozřejmě nepřiměřené omezení svobody projevu těch zaměstnanců," řekla Wagnerová serveru iHNed.cz.

ČT se brání a poukazuje na skutečnost, že jde o vnitřní opatření, které je běžnou praxí v mnoha institucích. "Směřuje k tomu, aby byla komunikace koordinovaná a existovalo jedno systémové místo, odkud je vykonávána," vysvětlila mluvčí televize Alžběta Plívová.

Wagnerová argumentuje dál a je přesvědčena, že v ČT taková pravidla nemohou platit, protože není běžnou institucí. "ČT je firma, která hospodaří s veřejnými penězi a navíc má specifické úkoly. Pokud zaměstnanci promluví a někdo by je za to chtěl popotahovat, tak by to potom bylo otázkou soudního přezkoumávání," tvrdí Wagnerová. Tam by se prý například posuzovalo, zdali vyhozený mluvil pravdu, popřípadě jestli jeho názor měl základ ve skutečném dění. "Nicméně ve hře by tam určitě byla právě ochrana svobody projevu člověka," dodává Wagnerová.

Jde také o veřejný zájem

Bývalá soudkyně Ústavního soudu uvádí příklad. "Šlo tehdy o zdravotní pojišťovnu, která také hospodaří s veřejnými penězi. Jeden zaměstnanec kritizoval poměry na pobočce a mluvil prý o tunelování. Navíc to říkal jen na interní poradě, vůbec ne na veřejnosti. No a pojišťovna ho okamžitě propustila," popisuje. Zaměstnanec se poté bránil u soudů.

Nakonec případ řešil Ústavní soud. iHNed.cz cituje Wagnerovou: "A my jsme to zrušili. S tím, že není možné omezit svobodu projevu, zvlášť u zaměstnanců firem hospodařících s veřejnými prostředky, kteří se kriticky vyjadřují k poměrům uvnitř firmy. Protože ta kritika se může pochopitelně týkat věcí, které jsou věcmi takzvaného obecného zájmu," dodala Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…