Ředitel LN posluhoval Klausovi, tvrdí komentátor. Prezident prý přímo vymýšlel články

02.03.2013 19:41

Na internetu se rozpoutala válka mezi komentátorem Hospodářských novin Petrem Kamberským a ředitelem Lidových novin Daliborem Balšínkem. Kamberský na svém facebookovském profilu nařkl Balšínka z cenzurních zásahů, jejichž prostřednictvím likvidoval vše, co by bylo v rozporu s postojem dosluhujícího prezidenta Václava Klause. Ten se však brání, že za vším stojí Kamberského přemrštěné ambice.

Ředitel LN posluhoval Klausovi, tvrdí komentátor. Prezident prý přímo vymýšlel články
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Bývalí šéfredaktoři deníků LN Dalibor Balšínek (vlevo) a MfD Robert Čásenský (vpravo)

 

"Za takřka dvacet let práce v novinách jsem nikdy nevyprávěl o vnitřních poměrech. Ale při pohledu na dnešní LN a jejich sobotní přílohu říkám toto: ředitel Dalibor Balšínek mi nezřídka vyhazoval věty, odstavce i celé články z novin, když nebyly konformní s hradním postojem. Zakazoval mi předem psát o tématech jako je DPH, důchodová reforma či pěstounská péče, zejména když jsem měl jiný názor než Václav Klaus," uvedl Kamberský, který tímto odůvodňuje svůj odchod z redakce.

Poslední kapkou bylo pro Kamberského varování od Balšínka, že obdrží pokutu za otištění článku pravidelného přispěvatele Martina Putny. „Poté jsem dostal příkazem otisknout manifest akce D.O.S.T okomentovaný předsedou akce D.O.S.T. Michalem Semínem. Článek, který, jak se sám pochlubil kolegům, vymyslel Václav Klaus. A jelikož intelektuální příloha řízená jakýmkoli politikem přestává být intelektuální přílohou, výsledek byl jasný,“ dodává.

Kamberský se odmítl podřídit hierarchii, říká Balšínek

Balšínek se, podle serveru Mediář.cz, brání, že Kamberský odešel z toho důvodu, že se odmítal podřídit redakční hierarchii. „Usiloval se kromě vedoucího Orientace stát i vedoucím komentátorského oddělení, všichni komentátoři se proti těmto jeho ambicím ostře postavili a mně bylo jasné, že by si nezískal patřičnou autoritu a respekt, a sdělil jsem mu, že mu tuto práci nikdy nesvěřím,“ vzkázal ze své dovolené ve Švýcarsku.

Boj ale pokračuje dál. „Balšínek, jak je jeho zvykem, opět říká úplný opak toho, co je pravda,“ reaguje Kamberský. Prý to totiž byl právě on, kdo navrhl sloučení komentátorského oddělení s přílohou Orientace a Kamberského postavit do jeho vedení. "Řekl jsem mu, že to sice není špatný nápad, ale že to někteří členové komentářové redakce nikdy ´neskousnou´. Balšínek říkal: ´To neva, budou si muset zvyknout´. Daniel Kaiser řekl, že dá výpověď, a Balšínek ten plán odvolal,“ dodal Kamberský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …