Ředitel Národní galerie Fajt má obavy: Teď mě Balvín také vyhodí

01.08.2013 16:15

Designovaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt předpokládá, že ho ministr kultury Jiří Balvín odvolá podobně jako ředitele Národního divadla Jana Buriana. V tom případě se dalšího výběrového řízení nezúčastním, řekl Fajt ČTK v telefonickém rozhovoru z Berlína.

Ředitel Národní galerie Fajt má obavy: Teď mě Balvín také vyhodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

"Mám tušení, že se bude postupovat podobně jako v případě Národního divadla. Na to má ministr právo, ale celou záležitost trochu zkaluje fakt, že současná vláda nemá legitimitu, protože se o důvěře k ní bude hlasovat až příští týden, takže je to celé nešťastné a české kultuře dnešní rozhodnutí na klidu a odpolitizování nepřidá," uvedl Fajt před páteční schůzkou s Balvínem.

V případě, že bude na místo ředitele NG vypsán konkurz, jak prosazuje Balvín, Fajt se do něj v žádném případě nepřihlásí. "Z mé strany to byla nabídka, jsem existenčně zakotven v Německu. Jsem připraven se vrátit zpátky do Čech a pokusit se něco učinit s Národní galerií, pokud mi k tomu bude dána příležitost. Pokud ne, tak moje mise v České republice končí a zůstávám tam, kde jsem," uvedl Fajt. V NG pracoval v letech 1993 až 2000; od roku 1995 vedl sbírku starého umění. Z NG odešel krátce po nástupu Milana Knížáka, "aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem". Od té doby působí renomovaný historik umění zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze.

Politikaření je smutná realita ČR

"Zvolení Buriana šéfem Národního divadla bylo naprosto kompetentní, stejně jako považuji za naprosto legitimní své jmenování, protože jsem v minulosti prošel čímsi, čemu se dá říkat veřejné výběrové řízení. To, co se pak s výsledkem stalo, to, že jsem se stal obětí politikaření, je věc, kterou já bohužel neovlivním, to je smutná realita České republiky posledních let," podotkl.

Třiapadesátiletý Fajt se zúčastnil již konkurzů na generálního ředitele NG v letech 2010 a 2011. V dubnu 2010 jej výběrová komise doporučila do čela NG jmenovat, exministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal definitivní rozhodnutí o nástupci Milana Knížáka na dalším ministrovi, kterému jen doporučil trojici finalistů. Bývalý ministr Jiří Besser (TOP 09) ale vyhlásil nové výběrové řízení, z něhož vzešel ekonom Vladimír Rösel. Letos jej z funkce odvolala ministryně Alena Hanáková, která pak Fajta navzdory varování odborníků jmenovala v době, kdy už byla koaliční vláda v demisi.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …