Ředitel Transparency Ondráčka na Frekvenci 1: Jestli chcete porazit Babiše...

25.02.2017 17:58

Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčku. Pustil se do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Coby ministr financí prý občas nic nedělá a to co dělá, tak dělá nedůsledně. Došlo ovšem i na Donalda Trumpa a na chudé občany, kteří trochu nepochopitelně volí miliardáře.

Ředitel Transparency Ondráčka na Frekvenci 1: Jestli chcete porazit Babiše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

Ondráčka věnoval pozornost např. aféře korunových dluhopisů Andreje Babiše. „To je kauza, kterou Andrej Babiš velmi složitě vysvětluje. Zdá se, že využil díru v zákoně a to poměrně problematickým způsobem, pokud si vezmeme, že je to politik s ambicí stát se premiérem,“ podotkl host.

„Konec Andreje Babiše to není, ale je to konec toho jeho příběhu, že všichni jsou v něčem namočení a on jako miliardář to přichází čistit. Tohle prostě už neplatí. Ale pokud mu to voliči odpustí, tak ty volby vyhraje. ... Když vidím jeho tříletou kariéru ministra financí, tak se mi zdá, že někdy nic nedělá nebo to dělá dost nedůsledně,“ postěžoval si Ondráčka.

Není prý pochyb o tom, že Babišův střet zájmů je obrovský, ale on se do politiky dostal demokratickou cestou, na což nesmíme zapomínat. „Pokud ho chtějí ostatní demokratické strany porazit, tak to musí udělat nějakou pozitivní politikou. Rozhodně ho neporazí lex Babiš,“ varoval ředitel české pobočky Transparency International.

V obecné rovině konstatoval, že se přiměřeně daří bojovat s korupcí, ale pořád to není ono. Pořád neumíme řešit IT zakázky nebo zakázky pro Armádu České republiky. V případě armády sice není možné na každou zakázku vypsat výběrové řození, ale u nemalé části z nich by to mělo jít, věří Ondráčka.

Celý pořad naleznete zde

Podle jeho názoru je dobře, že tu nově máme také úřad pro dohled nad financováním politických stran. „Jde tu o to, aby ty silnější politické strany nebyly o tolik silnější, že by tu vyhrávaly volby jen peníze,“ zaznělo z úst hosta.

Současně uznává, že zásah policie na Úřadu vlády v roce 2013 prozatím skončil fiaskem. Dneska to není úplně ukončená věc a justičně to nepůsobí dobře. Ale současně ty pravicové strany, které tehdy vládly – ODS, TOP 09 a Věci veřejné – to berou trochu úkorně, že byly odstaveny od moci. Ale už nenabídly žádnou vizi, se kterou by opětovně získaly důvěru občanů,“ nešetřil kritikou Ondráčka.

Je Trump oligarcha? Asi ano

Ve druhé polivině pořadu zmínil Ondráčka také amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Je Donald Trump oligarcha?“ ptal se Veselý. „V Americe asi nepoužívají tyto termíny, ale asi ano,“ odvětil ředitel české pobočky Transparency International.

V souvislosti s boháči v politice bychom prý neměli zapomínat na dvě věci. „Neplatí, že miliardář bude mít někdy dost a nebude chtít další peníze. A za druhé, je zvláštní, že i levicové smýšlející lidé volí najednou miliardáře. Tady asi vítězí ten příběh, že miliardáři to tady spraví – a to mi přijde jako velmi nedůsledná úvaha,“ kroutil hlavou host. „Posléze jsme svědky toho, že nevládne střední třída, ale opravdu jen ti nejbohatší,“ což se Ondráčkovi zdá paradoxní. „Myslím, že jde o nějaký výkyv kyvadla dějin, který se zase vrátí. Tenhle trend jednou přestane,“ věří Ondráčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…