Ředitel rozhlasu doplatí na úbytek posluchačů a vulgárního Zemana. Odměnami

25.03.2015 20:05

Rada Českého rozhlasu (ČRo) dnes zkrátila řediteli veřejnoprávního rádia Peteru Duhanovi odměnu za loňské druhé pololetí z maximálně možných 480.000 korun na 288.000 Kč. Důvodem je jednak to, že rozhlas dosáhl nižšího než požadovaného podílu na poslechu, a jednak události spojené s loňskými Hovory z Lán, v nichž prezident Miloš Zeman mluvil sprostě.

Ředitel rozhlasu doplatí na úbytek posluchačů a vulgárního Zemana. Odměnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČRo Peter Duhan

Tím byl podle radních porušen Kodex ČRo. Duhan během dnešního zasedání rady nijak výši odměny nekomentoval.

Rada Českého rozhlasu jednala o Duhanově odměně už v únoru, kdy ale rozhodnutí nakonec nepřijala. Podíl na poslechu nesplnil rozhlas jen těsně, činil 21,8 procenta, přičemž schválený požadavek byl 22 procent. Ředitel již v únoru řekl, že pokles poslechu se dotýká celého trhu. "Rozhlas není osamocen. Je v tržním prostředí a posluchači se nějak chovají," uvedl. Pozastavil se nad tím, že do hodnocení nejsou zahrnuty jiné platformy, v nichž si podle Duhana rozhlas vede velmi dobře.

Rada dnes řešila i Duhanovy schůzky s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Již při únorovém jednání rady se také ohradil vůči výtkám ohledně živě vysílaných Hovorů z Lán, v nichž prezident několikrát použil vulgární slova. "Nikdo nemůže předvídat od generálního ředitele po posledního technika, že nastane to, co se stalo," řekl Duhan. Jednání s prezidentem mu podle jeho slov zúžilo usnesení rady, které vedlo k návrhu pořad předtáčet, s čímž ale hlava státu nesouhlasila. Duhan rovněž poznamenal, že do kauzy nemohl přímo zasahovat, protože ležel v nemocnici.

Rada dnes řešila i Duhanovy schůzky s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým, který je trestně stíhán. Minulý týden na ně upozornily Lidové noviny. Duhan schůzky nepopřel, uvedl ale, že jako ředitel rozhlasu se setkává s nejrůznějšími lidmi, kteří ho o schůzku požádají. "Neumím si představit, že v roce 2010 jsem mohl předvídat, že pan ředitel Dbalý skončí v roce 2014 ve vězení jako kriminálník," řekl dnes Duhan. Dodal, že mediální obraz Dbalého byl tehdy "naprosto brilantní".

Za první loňské pololetí Duhan dostal odměnu 456.000 korun

Za druhé pololetí loňského roku byla Duhanova odměna posuzována podle tří kritérií, a to dodržování Kodexu a Statusu ČRo s váhou 50 procent, dodržování usnesení rady s váhou 30 procent a dosažení podílu ČRo na trhu 22 procent, které mělo váhu 20 procent.

Příště budou radní posuzovat návrh odměny podle jiného klíče. Už v únoru rozhodli o tom, že na konečné částce se znovu budou podílet čtyři kritéria, a to dodržování Kodexu a Statusu ČRo s váhou 40 procent, dodržování usnesení rady s váhou 20 procent, dosažení podílu Českého rozhlasu na trhu 22 procent, které má váhu 20 procent. Nové čtvrté kritérium posuzuje kvalitu předkládaných materiálů a dodržování termínů, které má váhu 20 procent.

Za první loňské pololetí Duhan dostal odměnu 456.000 korun, což bylo 95 procent možné výše. Snížení o pět procent z maximální částky tehdy rada zdůvodnila některými odůvodněnými stížnostmi posluchačů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …