Ředitel školy v Británii se musel pokorně omluvit muslimům. Kvůli šátkům

28.06.2017 12:25

Soudy v České republice před časem rozhodly o tom, že Střední zdravotnická škola nediskriminovala dvě muslimky, když jim odmítla povolit nošení šátků. V naší zemi je podobných případů prozatím jako šafránu, ve Velké Británii jsou však téměř na denním pořádku.

Ředitel školy v Británii se musel pokorně omluvit muslimům. Kvůli šátkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Zatímco v České republice se prozatím podařilo uhájit aspoň na půdě vzdělávací instituce sekularizaci, ve Velké Británii to již vzhledem k velkému počtu muslimů dávno neplatí. Na většině škol mají muslimské dívky povoleno nošení šátku, který jim zakrývá větší část hlavy. Je tomu tak i na John Thursby Community College v Burnley. Vedení školy pouze přišlo s tím, že by měly muslimské dívky nosit všechny stejnou barvu šátku.

Když ovšem škola představila nový návrh jednotného šátku, se zlou se potázala. Rodiče dívek se postavily proti návrhu a argumentovali tím, že je příliš krátký, a dokonce i životu nebezpečný. Šátky dle dívek a jejich rodičů vedle nedostatečné délky mohou způsobit až jejich udušení v případě, že jim šátek z hlavy strhne jiný student. Do celé záležitosti se vložil i místní muslimský radní Shah Hussain a přinutil ředitele školy poslat rodičům dopis.

Rodiče školy vedle odmítání nového návrhu vyčítali vedení školy, že chce muslimské dívky od nošení šátků odradit. Ředitel školy David Burton jim po nátlaku musel napsat v podstatě omluvný dopis, ve kterém konstatuje, že škola nikdy v minulosti nošení šátků nebránila a nehodlá tak činit ani v budoucnosti. Zároveň kajícně přislíbil, že je určitě možné ještě přednesené návrhy upravit, aby co nejvíce vyhovovaly jejich představám.

„Mrzí mě, že si někdo mohl myslet, že bychom byli proti nošení šátků. Není to skutečně pravda. Přání muslimských dívek plně respektujeme,“ cituje britský deník z dopisu a zmiňuje, že to není poprvé, kdy se ve Velké Británii ocitla vzdělávací instituce pod palbou kritiky kvůli muslimským šátkům. V lednu letošního roku se dostala do problémů římskokatolická škola, která nabádala muslimské rodiče čtyřleté dívky, aby ji k tomu aspoň na půdě školy nenutili.

Zatímco v mnoha evropských zemích platí zákaz nošení muslimských šátků ve školách, na úřadech či v nemocnicích, ve Velké Británii tomu tak není. Záleží na rozhodnutí samotné školy, jak se k těmto záležitostem postaví. Musí nicméně počítat se silnou odezvou muslimské komunity. Jako se tomu ostatně stalo ve dvou výše zmíněných případech.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…