Ředitel veřejnoprávní televize chce napsat prezidentovi dopis. Kvůli přípravě přenosu Zemanova projevu na svátek 28. října

12.08.2015 17:02

Generální ředitel České televize Petr Dvořák osloví prezidenta Miloše Zemana, zda má veřejnoprávní televize připravovat přenos projevu na svátek 28. října. ČT se na prezidentskou kancelář obrátila v červnu, dosud ale nedostala konkrétní odpověď. Dvořák to dnes uvedl na veřejném zasedání Rady ČT.

Ředitel veřejnoprávní televize chce napsat prezidentovi dopis. Kvůli přípravě přenosu Zemanova projevu na svátek 28. října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vestibul ČT

„Ten termín se blíží, a přestože jsme oslovili Kancelář prezidenta republiky na začátku června, nemáme konkrétní odpověď. Mám v plánu psát dopis přímo prezidentu republiky, aby nám dal vědět, jestli máme počítat s tím, že budeme předávání státních vyznamenání 28. října vysílat, nebo ne,“ řekl Dvořák. Reagoval na dotaz radního Vratislava Dostála, který se šéfa zpravodajství Zdeňka Šámala ptal, jak zpravodajství ČT po několika napjatých událostech s prezidentem vychází.

Aby nám zase nevypadl proud

„My o panu prezidentovi a jeho aktivitách informujeme. Projev 28. října bychom rádi vysílali. Už jsem v tomto ohledu na začátku června oslovil pana kancléře (Vratislava) Mynáře, abychom se tentokrát začali připravovat opravdu včas,“ uvedl Šámal. Včasné rozhodnutí podle něj může předejít technickým nedostatkům, které se dostavily loni, kdy přenos postihl desetiminutový výpadek. „Aby nám tam zase nevypadl proud a navzájem jsme se neosočovali, kdo má horší elektrikáře,“ řekl v nadsázce Šámal.

Z uplynulých přestřelek s prezidentem Šámal zmínil loňský Zemanův projev, ze kterého vinou editora vypadla zmínka o podnikateli Zdeňku Bakalovi. Důsledky tehdy podle Šámala pocítili potrestaný editor i samotné zpravodajství, které posílilo editorskou kontrolu. „Máme zájem informovat o všech aktivitách hlavy státu a snažíme se,“ dodal Šámal.

Záležitost s nevysíláním briefinků Ovčáčka je prý vyřešena

Další událostí byla letošní stížnost Hradu na neodvysílání briefinků mluvčího Jiřího Ovčáčka v přímém přenosu. „Velká rada konstatovala, že není povinností České televize všechny tiskové konference mluvčího prezidenta přenášet živě, a že pokud všechny důležité informace, které tam padnou, prezentuje ve svém vysílání, plní svou povinnost. Tím předpokládám, že je tato záležitost vyřešena,“ uvedl Dvořák.

K pravidelným projevům prezidenta Zemana patří rovněž vánoční poselství, které již dvakrát připravovala televize Nova a ČT je vysílala na programu ČT24. „Záleží na rozhodnutí prezidenta, jaký postup zvolí v letošním roce,“ dodal Dvořák.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…