Ředitelka Prognostického ústavu: Zažijeme obrovské změny. Co se událo za celé minulé století, stane se možná do 20 let

10.08.2015 15:31

Podle ředitelky Prognostického ústavu Slovenské akademie věd Martiny Lubyové zažijí naše generace ještě velké společenské změny. Prý dokonce nastupují s mnohem větší dynamikou než v minulosti. Uvedla to v rozhovoru pro slovenský server Zivot.cas.sk.

Ředitelka Prognostického ústavu: Zažijeme obrovské změny. Co se událo za celé minulé století, stane se možná do 20 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

„Co se událo za celé minulé století, v tomto století nastane možná v horizontu dvaceti let. Mění se například nepříznivý demografický vývoj a sociální situace. Státy ztrácejí půdu pod nohama,“ uvedla Lubyová. 

Výrobní kapacity a moc se dle ní přesouvají na nadnárodní úroveň. „Problém je, že neexistuje globální autorita, žádné fórum, které by bylo schopné řešit hromadící se problémy,“ podotkla s tím, že OSN, které má ambici být globální autoritou, má velké problémy, neboť nemá peníze. 

Slovenská prognostička se v rozhovoru také věnovala své vlasti. A nebyly to příliš povzbudivé zprávy. Podle ní se střed a jih země vylidňuje. I z toho důvodu nevnímá jako negativní příliv uprchlíků. Ve vesnicích, které jsou prázdné, již totiž začínají být problémy se správou. „Kolega demograf Branislav Šprocha spočítal, že pokud by se Slovensko uzavřelo před migranty, tak do roku 2035 bychom měli o 450 tisíc lidí v produktivním věku méně,“ uvedla Lubyová s tím, že problémy s kvalifikovanou silou má Slovensko již dnes. „Systém učňovských škol nestíhá pokrýt poptávku a agentury dovážejí lidi ze zahraničí – z Rumunska či Bulharska,“ poznamenává. 

Zároveň varuje, že pokud Slovensko zůstane uzavřené a lidé se nezmění, bude mít problémy se sociálním zabezpečením pro starší občany. Lidé tak podle ní budou muset pracovat do vyššího věku. Dle jejího názoru však nestačí přírůstek lidí, ale také cílená imigrační a integrační politika.

„Je to však dvousečná zbraň. Pokud se země otevře, budeme mít starosti s integrací cizinců, pokud zůstane zavřená, bude více problémů s tím, abychom stát utáhli. Ale podle mě Slovensko izolacionistickou pozici neustojí,“ uvedla s tím, že na Slovensko přichází obvykle Evropané, nikoliv migranti z Afriky a Asie.

Problémem podle ní bude také to, že Evropská unie už nebude tím, čím je dnes. „USA i Kanada jsou i dnes v mnoha ohledech před námi, dopředu jde i Čína,“ zkonstatovala s tím, že Evropa je těžce zkoušena a hlavní rozkol je finanční, nikoliv sociální. „Každý se zabývá řešením finanční krize, materiálními věcmi, ale osud Evropy leží v oblasti práce s lidmi či v nastavení správy zemí a institucí. To se nám vymstí,“ dodala s tím, že podle ní Evropská unie v budoucnu nebude. 

V roce 2050 podle ní lidé budou stále méně chodit do práce mimo bydliště. Přibude robotizace, automatizace. „Hodnoty se budou stále více generovat pomocí technologie a lidská práce se v tom procesu postupně stává nadbytečnou,“ říká. Podle ní bude stále méně lidí komunikovat reálně. Dobrý příklad je tak Japonsko, uvádí. „V Japonsku vejdete do vlaku a vidíte, že nikdo s nikým nemluví. Každý má sluchátka, dívají se do tabletu nebo smartphonu. V rámci vlaku je pak vyhrazen vagon, na kterém je nálepka s přeškrtnutým mobilem a v něm se scházejí ještě ti poslední, kteří mají chuť se reálně bavit. To přijde časem i k nám,“ řekla. Dle ní se budou vytrácet i sociální kontakty, lidé budou mít zkažené oči z obrazovek a budou obéznější. Neopomněla ani varování před psychickými závislostmi. 

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…