Ředitelka ÚSTR Foglová navrhne nová jména osazenstva rady

15.05.2013 6:20

Dnes zasedne hlavní rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), ředitelka Pavla Foglová by na ní měla oznámit návrhy na členy vědecké rady této instituce. Předchozí osazenstvo vědecké rady celé odstoupilo na protest proti odvolání ředitele Daniela Hermana, který byl předchůdcem Foglové. Vědecká rada je poradním orgánem instituce, jejímž cílem je zkoumat nestranně dobu nesvobody.

Ředitelka ÚSTR Foglová navrhne nová jména osazenstva rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová

Vědecká rada se v půlce dubna zcela rozpadla. Na protest proti odvolání Hermana a vývoji v ústavu odešlo všech 15 členů. Foglové se zřejmě dosud podařilo získat kolem deseti nových lidí z akademických či právnických kruhů.

Vědecká rada je poradní platformou pro výzkum, členy na návrh ředitele ÚSTR schvaluje hlavní rada instituce. Členové vědecké rady se například vyjadřují k výroční zprávě a ročním plánům badatelské a ediční činnosti. Funkce člena vědecké rady je proti funkci člena hlavní rady neplacená.

Odvolání Hermana odhalilo spor ODS a ČSSD o směřování instituce, obě strany se navzájem obviňují z politických tlaků. Hlavní radu volí Senát, kde má nyní převahu levice, na rozdíl od minulých let, kdy to byla pravice. Do čela ústavu zvolila rada Foglovou na přechodnou dobu, než bude v soutěži vybrán nový ředitel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…