Ředitelka, která prý v Mostě šikanovala podřízené, skončila. Lidem to nestačí. Co víc od politiků chtějí?

17.11.2013 17:37

Dlouhotrvající šikana, nedůstojné ponižování, porušování zákoníku práce a neúměrně vysoká fluktuace v příspěvkové organizaci města, a to řadu měsíců. O tom hovoří necelá dvacítka bývalých pracovníků mosteckého Střediska volného času, které se stará o zájmové vzdělávání zejména dětí. Přestože ředitelka po jednání s vedením města na přelomu října a listopadu rezignovala, poškození lidé by rádi od politiků víc.

Ředitelka, která prý v Mostě šikanovala podřízené, skončila. Lidem to nestačí. Co víc od politiků chtějí?
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

V nejchudším regionu republiky je skutečně velkou odvahou, když matky od dětí pustí pracovní místo, zvláště pokud své zaměstnání braly jako poslání a koníčka. Několik takových dnes v Mostě je. Řada zaměstnankyň městského Střediska volného času musela pod nátlakem či po psychickém vyčerpání opustit svou práci s dětmi. Pokud nesehnaly nové uplatnění, uznal jim úřad práce jen zkrácenou podporu, než na kterou by měly standardně nárok při klasické výpovědi. Jsou brány na roveň těm, kteří se práci vyhýbají, jak uvedla jedna ze zaměstnankyň, která v předešlých měsících opustila organizaci.

Za vším měla být ředitelka zmíněné organizace Eva Kejřová, která se po dobu až tří let od svého nástupu do funkce měla dopouštět bossingu, tedy šikanujícího chování ke svým podřízeným, z nichž někteří dokonce skončili v léčebném režimu. Politici, na které se někteří jednotlivci obrátili již loni, však prý problém dlouho neviděli. Až doteď. Koncem tohoto týdne se vedení města rozhodlo vyhlásit konkurz na nového šéfa své organizace pro děti. Pachuť nespravedlnosti a touha po potrestání ze strany politiků, to v myslích dotčených lidí zůstává.

„Ponižování, křičení a urážky ze strany ředitelky. Já dospělá osoba jsem začala zvracet a chození do práce bylo pro mne stresující. Po dohodě s manželem jsem se rozhodla odejít. Plnila jsem vše, co mi paní ředitelka řekla, jen aby mě pustila dohodou,“ popsala jedna z dnes již bývalých pracovnic, proč magistrát nedostal původní znění výpovědí z pracovních poměrů. Na odbor školství se dostala vždy až ředitelkou přepracovaná výpověď dohodou, bez skutečných důvodů, které byli zaměstnanci nuceni změnit. Postižení se vesměs báli dávat oficiální stížnosti, jelikož již pracují v jiných organizacích města a strachovali se z případné odvety, nebo novou práci dosud nenašli.

Dobrovolník – za dobrotu na žebrotu

Aktivní a odhodlaný bývalý dobrovolník železničních modelářů Václav Janeček, jehož manželka v instituci rovněž pracovala, v únoru mimo jiné upozornil náměstkyni primátora, že dlouhodobě nemá dobrý pocit z dění ve středisku a že již odešli všichni původní zaměstnanci předešlé organizace a další „várka“ už i z nové. „V odpovědi jsem se dozvěděl, že je ředitelka těžce komunikující člověk a tak jsem očekával, že se něco začne dít. Na komunikaci s ředitelkou sice došlo, ale dočkal jsem se hlavně obviňování a přemístění mých osobních věcí, které stále nemám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz člověk, který pro organizaci dokonce zajistil několik sponzorských darů.

Václav Janeček tvrdí, že pomyslného černého petra má na svých bedrech město Most, které bossing ve své příspěvkové organizaci dlouhodobě nezaznamenalo. Na magistrát zaslal stížnost a nabídl městu pomoc s dokazováním nesrovnalostí. „Možná by bylo nejlepší se obrátit i na policii a dát jí všechny získané písemnosti,“ přemýšlí Janeček.

Sám náměstek přes školství otřesen

Náměstek primátora Luboš Pitín, který má na starosti oblast školství, se o podrobnostech v instituci a o otřesných zkušenostech konkrétních lidí, které byly zcela v rozporu s dosavadními výstupy od ředitelky, dozvěděl detailně v říjnu. „Z řady informací byl velice překvapen a zděšen. Věřím, že už vše bude uvedeno na pravou míru,“ uvedla jedna z bývalých pracovnic Petra Svobodová, která byla mezi těmi, jejichž důvody a způsob odchodu chtěl náměstek nakonec znát, aby si udělal představu o zákonnosti či nezákonnosti postupů.

„Zaobíral jsem se věcí dlouhou dobu. Všechny výpovědi z pracovního poměru ale byly dohodou,“ upozorňuje Luboš Pitín, proč se věc jevila jako bezproblémová, když podle lejster a informací od abdikující šéfky se dotyční lidé měli vždy na odchodech dohodnout. Právě on se ale nyní v říjnu postavil k problému razantně, když mu oči otevřelo vyprávění několika poškozených lidí, s nimiž se sešel, ověřil fakta o porušování zákoníku práce a další podklady. Okamžitě vyvolal jednání s ředitelkou, probral věc s vedením města a v radě.

„Výsledkem je rezignace ředitelky, kterou rada na svém jednání vzala na vědomí. Nyní rada města vyhlašuje konkurzní řízení na nového ředitele,“ informoval o vyřešení  vleklého a frustrující problému na zasedání zastupitelů. „Nejsem z toho moudrá, o co tu vlastně jde,“ podotkla na veřejném zasedání zastupitelů senátorka Alena Dernerová, podle které by tím neměla být celá věc smetena pod koberec. „Náměstek Pitín neříká, že by ty informace nebyly pravdivé. Jsou. Řešení rada přijala. Středisko volného času je záležitost pro děti a rodiče a tento projekt musí fungovat bezvadně,“ prohlásil primátor a novopečený poslanec Vlastimil Vozka.

Lidé přišli o peníze. Možná dojde na policejní výslechy

Někteří bývalí zaměstnanci Střediska volného času, kterých za tři roky odešlo z podobných důvodů zhruba šestnáct, přemýšlejí o tom, co by mělo nastat dál. Rezignací ředitelky, kterou stejně chtěla rada města na svém příštím jednání odvolat, to pro ně zřejmě nekončí. Zvláště pokud ta pouze přešla na rodičovskou dovolenou, z níž by se teoreticky mohla vrátit zpět jako běžný zaměstnanec. Příznivci a bývalí zaměstnanci Střediska volného času chtějí od politiků cítit dostatečnou satisfakci a sejmout ze sebe pověst těch, kteří odmítli práci.

„Dala jsem výpověď dohodou z důvodů dlouhodobých konfliktů na pracovišti. Paní ředitelka po dlouhých scénách a urážení mé osoby výpověď podepsala s podmínkou, že si vyčerpám všechnu dovolenou a povedu kroužky i v době své dovolené. Dala mi podepsat její výklad výpovědi. Měla jsem problémy i s jejím manželem,“ vzpomíná Věra Malesaková a upozorňuje na skutečnost, kterou opakovali i další pracovníci – v organizaci totiž pracuje i manžel ředitelky, který s kolegy rovněž příliš dobře nevychází. Malesaková nakonec podepsala nevýhodnou výpověď a musela ředitelce slíbit, že si vybere veškerou dovolenou a v rámci ní bude ve svém volném čase stejně odvádět svou práci, tedy docházet na kroužky a vést. To je ovšem v rozporu se Zákoníkem práce.

„Kdybych měla pracovní úraz, tak nevím, jak by se tohle řešilo,“ trápilo mimo jiné tuto vedoucí mateřského centra, která se cítila poškozena i pomluvami své osoby na stránkách střediska. „Chtěla jsem si všechno vyřešit zodpovědně a už mít klid. A místo toho se doslýchám, že jsem se dočkala pomluv a urážek na moji osobu,“ uvedla poté, co přistoupila na bezplatné vedení kroužku v době své dovolené a po přechodu do nového zaměstnání.

Bývalé uklízečce pro změnu přišel od ředitelky dopis s formulářem na uznání dluhu za neodebrané obědy za 42 dnů v době nemocenské. „Ale přitom v době marodného není na tento příspěvek nárok a neměla jej tedy jídelně v základní škole platit. Považuji toto jednání za účelové mne poškodit,“ upozorňuje Lenka Janečková na pochybení ředitelky, které vnímá jako úmyslné. I ona novou práci shání marně.

Těm, kteří byli kráceni na podpoře v nezaměstnanosti, by pomohlo, pokud by bossing ředitelky a vynucené formy výpovědí a dohod o ukončení pracovních poměrů měli takzvaně černé na bílém. Pokud by prokázali pádné důvody odchodů, pak by jim úřad práce nárok na plnou výši podpory uznal. Abdikace ředitelky, bez prokazatelných důvodů, že šlo o pochybení či důvody z její strany, ale nestačí. Trestní oznámení či inspekční zpráva nebo podobný dokument, který by provinění prokázal, však v tuto chvíli neexistuje.

Ředitelka Eva Kejřová se k věci nevyjádřila ani po více než deseti dnech, kdy byla opakovaně požádána. Odmítla se vyjádřit i k obecným záležitostem jako například k počtu dětí, které navštěvují zájmové kroužky, nebo ke koncepci rozvoje střediska, kterou měla na pokyn politiků dopracovat. Den před svou rezignací pouze jednou větou reagovala, že bude informovat zřizovatele, jímž je město.

Jmenný seznam osob, které za jejího vedení přestaly se střediskem spolupracovat, včetně potvrzení důvodů odchodu, mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Mnozí v instituci (či předešlém domě dětí a mládeže, s nímž se středisko sloučilo) pracovali i více než dvacet let.  „Aby to bavilo děti, musí to bavit i ty vedoucí. Aby se tam líbilo dětem, musí se tam líbit i zaměstnancům. Můj názor je, že tahle organizace se bortí jak domeček z karet a pokud někdo nezasáhne, padne brzy i ta poslední karta,“ dodala smutně Petra Svobodová, byť sama se těší velké oblibě, ovšem již ve zcela jiném volnočasovém zařízení. „Budeme doufat, že vše dobře dopadne a ti lidé, kterým bylo ublíženo, budou mít klid,“ uzavřela věc ze svého pohledu Věra Malesaková, ještě nedávno pracovnice Střediska volného času Most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…