Ředitelka prouprchlického centra, které někdo polil „krví“: Nejdřív samolepky, teď parte. To už je jinej level

09.04.2016 12:36

Reportér DVTV Filip Horký se vydal do Pardubic, kde zpovídal tamní ombudsmanku Strany zelených a ředitelku Rodinného centra Kašpárek Olgu Pavlů. Její centrum se totiž stalo terčem několika útoků ze strany protiuprchlických extremistů. A při tom posledním jí dokonce někdo sepsal parte.

Ředitelka prouprchlického centra, které někdo polil „krví“: Nejdřív samolepky, teď parte. To už je jinej level
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Když se Pavlů dozvěděla o novém útoku, nevyvolalo to v ní prakticky žádné emoce. „Já jsem totiž fakt hodně unavená v poslední době a nějak jsem na ně (pocity) neměla prostor,“ řekla Pavlů s tím, že celá situace v ní vyvolává především znechucení.

Kdo za útoky stojí, to Pavlů netuší. „Nabízí se samozřejmě, že je to nějaká organizace, která bojuje proti islámu,“ uvedla s tím, že šlo již o čtvrtý útok od doby, kdy se v Kašpárkovi konala sbírka pro uprchlíky.

„Ty tři předtím byly vždycky jenom jako vylepení samolepek,“ poznamenala. „Pokaždé byly jiné. Poprvé to byly šibenice s nápisem smrt vlastizrádcům, ty druhé byly refugees not welcome a třetí bylo good night left side, anti antifa.“ Vždy to zjistila druhý den ráno, útoky se odehrávaly přes noc.

Doposud byly útoky brány jako přestupky, ten poslední, kdy jí bylo vystaveno parte a celé centrum polité červenou barvou, je však již trestný čin. Zatím však strach o život nemá. „Ono jako hlavně jde o to, že se to vlastně stupňuje. Je tam zřejmý ten posun. Už je to prostě mnohem zásadnější než ty samolepky, to parte už je jako jinej level,“ řekla Pavlů. Policejní ochranu však nechce a od činnosti ji to rozhodně neodradí, spíše naopak.

Poznamenala, že je dojatá tím, že jí přátelé, lidé ze Strany zelených či ti spojení s Klinikou nabídli pomoc a uspořádali na Kašpárka sbírku.

První útoky přišly hned po první sbírce na uprchlíky, ke které Pavlů inspirovala právě akce pořádaná Klinikou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…