Ředitelka školy příkladně začleňuje Romy. Dostala za to ocenění od velvyslance Schapira

09.12.2015 20:43

Cenu Alice Garrigue Masarykové za práci v oblasti lidských práv dnes převzala Marie Gottfriedová, ředitelka základní školy v Trmicích na Ústecku. Ocenění, které od roku 2004 uděluje americká ambasáda, jí dnes předal americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Ředitelka školy příkladně začleňuje Romy. Dostala za to ocenění od velvyslance Schapira
Foto: redakce
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

V trmické škole se pod vedením Gottfriedové daří úspěšně pracovat s myšlenkou inkluzivního vzdělávání, podle níž by do stejných škol měly chodit žáci s různými vzdělávacími potřebami. V Trmicích, které jsou pokládány za sociálně vyloučenou lokalitu, se daří pracovat také s romskou menšinou a začleňovat děti do jednoho kolektivu.

Předání ceny v rezidenci amerického velvyslance se zúčastnili také členové žákovské hudební skupiny Trmikus

Schapiro při předání ceny označil trmickou školu za vzor inkluzivního vzdělávání. "Je to místo, které je domovem pro děti z jakéhokoliv prostředí, místo kde se děti viditelně rády učí a místo, kde děti skvělé pracují," uvedl ambasador. Dodal, že při návštěvě školy se sám přesvědčil, že učí vnímat rozdílnost lidí jako výhodu, ne jako bariéru. Gottfriedovou pak ocenil jako skvělého lídra týmu, který školu provozuje.

Gottfiredová podotkla, že trmická škola pracuje s dětmi, které jsou těžce zdravotně postižené, dětmi cizinců, romského původu, s nadanými žáky i žáky s poruchami učení.

Předání ceny v rezidenci amerického velvyslance se zúčastnili také členové žákovské hudební skupiny Trmikus ze školy v Trmicích. V průběhu večera zahráli několik písní, mimo jiné píseň Golden Eye z filmu o agentu Jamesi Bondovi. Po předání ceny přibližně třicet hostů slavnostního večera shlédlo krátký film o trmické škole.

Školu v Trmicích navštěvuje více než třetina romských žáků

Schapiro navštívil školu v Trmicích letos na začátku března společně s velvyslankyněmi Velké Británie Jan Thompsonovpou a Norska Siri Ellen Sletnerovou. Diplomaté tehdy kromě školy ocenili také práci místní neziskové organizace Romano Jasnica, která pracuje s romskými dětmi všech věkových kategorií.

Školu v Trmicích navštěvuje více než třetina romských žáků a podle Gottfriedové se ve škole prakticky nevyskytuje rasismus nebo předsudky.

Kritici konceptu inkluzivního vzdělávání upozorňují na to, že pokud se hromadně vzdělávají děti z různými potřebami, nejsou ve výsledku naplněny potřeby žádné skupiny žáků.

Cenu Alice Garrigue Masaykové převzala Gottfriedová v předvečer Mezinárodního dne lidských práv, který připadá na 10. prosinec. V minulosti americké velvyslanectví ocenilo například současnou ombudsmanku Annu Šabatovou, ředitele protikorupční organizace Transaprency International Davida Ondráčku nebo časopis Respekt.

Velvyslanec Schapiro podotkl, že Česká republika a Spojené státy sdílejí společnou tradici respektu k lidským právům a boje za ně. Připomněl také, že dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková se angažovala v boji za práva žen a založila Český červený kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…