Ředitelství státní služby nebude, koalice ustoupila ODS a TOP 09

07.08.2014 6:55

Vládní koalice ustoupila opozičním ODS a TOP 09 a souhlasila v jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. Bude jmenován vládou na jedno funkční období, řekl novinářům po jednání sněmovních stran o novele služebního zákona místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že novela zákona o státní službě bude účinná od ledna 2015.

Ředitelství státní služby nebude, koalice ustoupila ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Opoziční strany ODS a TOP 09 kompromis uvítaly. Podle šéfa opoziční KSČM Vojtěcha Filipa ale dohoda neúměrně posiluje ministerstvo vnitra. "Protože má bezpečnostní sbory, včetně generální inspekce a v tuto chvíli bude ovládat i celou státní správu," prohlásil Filip.

Koordinaci státní služby podle něj bude mít na starosti útvar na ministerstvu vnitra. "Jedinou ingerenci tam má ministerstvo financí v podstatě stanovením limitu toho počtu zaměstnanců, respektive peněz, které pro ty státní zaměstnance budou dávat. Ale to je ingerence, která, promiňte mi, je nulová ve vztahu k tomu personálnímu obsazení," dodal.

O novele služebního zákona bude v pátek opět jednat Sněmovna. Sobotka na večerní tiskové konferenci řekl, že věří, že ve Sněmovně bude dost hlasů na přijetí novely.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…