Referendum nechcete, že jsou lidé hloupí. A postižená holčička vám diktuje! Píše Robejšek politikům kvůli „klima-Gretě“

17.03.2019 18:47

Politolog Petr Robejšek se zaměřil na švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou, která je v šestnácti letech navržena na Nobelovu cenu za mír. Inspirovala také studenty v Česku. A co na její počínání říká Robejšek? O tom se rozepsal na serveru Aktuálně.cz.

Referendum nechcete, že jsou lidé hloupí. A postižená holčička vám diktuje! Píše Robejšek politikům kvůli „klima-Gretě“
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

Tisíce studentů se v pátek v Česku zapojily do celosvětové stávky za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Prahou prošlo více než dva tisíce středoškoláků, podobné akce se konaly v Liberci, Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Karlových Varech, Rakovníku či Pelhřimově. Studenti chtějí, aby politici začali o ochraně klimatu jednat, jinak budou stávky pokračovat. Poslanecká sněmovna v souvislosti s akcí rozhodla, že se bude ochranou klimatu zabývat. Celosvětově se uskutečnilo více než 2 000 protestů ve 123 zemích.

Studenti se inspirovali švédskou environmentální aktivistkou Gretou Thunbergovou, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.

A právě nad tím vším se pozastavuje politolog Petr Robejšek. „Politici tvrdí, že vládnutí je tak složité, že na to mají jen takoví duševní obři, jako jsou oni sami. A zrovna tihle lidé teď poslouchají šestnáctiletou Grétu Thunbergovou,“ poznamenává a dává to do souvislosti s tím, že lidem je odepírána možnost referendem. Politici v tu chvíli oponují, že by se lidé mohli nechat zmanipulovat těmi špatnými, případně že jim chybějí odborné znalosti. 

„Vládnoucí vrstva odepírá právo spolurozhodovat těm lidem, kteří se dokážou uživit vlastníma rukama a vychovávat své děti. Odmítá podíl na moci těm, kteří platí a doplácejí na politiky. Nejsou prý dost vzdělaní,“ dodává a všímá si příběhu šestnáctileté Grety, která mimo jiné v prosinci loňského roku jela se svým otcem v elektromobilu na klimatickou konferenci do polských Katovic, kde pronesla projev a pohovořila i s některými celebritami. V únoru pak také hovořila před Evropským hospodářským a sociálním výborem. „Sbírka politických celebrit, které již poučila, utěšeně roste,“ konstatuje Robejšek. 

Původní text ZDE.

„V Katovicích, Davosu a v Bruselu seděli v publiku právě ti, kteří odmítají brát vážně názory a přání normálních lidí, protože prý nejsou dost vzdělaní. Ale ty samé politické veličiny, které povyšují politiku na tajnou vědu, se nechají poučovat pubertující, autistickou dívkou,“ dodává Robejšek a ptá se, co je zdrojem autority této nemocné dívky?

„Jak to, že právě jí naslouchají členové světové elity, kteří se na obyčejné smrtelníky dívají shora? Nastudovaného toho Greta moc mít nemůže. Mnohdy ale dělá dojem náboženského vytržení, a tak bych tipoval na osvícení. Ale řekněte mi jakého a hlavně od koho?“ uzavírá svůj blog otázkami.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…