Referendum o Brexitu: Z Bruselu právě přišel šokující ohlas

05.07.2016 13:17

K pochybovačům o britském referendu se přidal i šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok. Jako mnoho dalších totiž vystoupil s názorem, že výsledek referenda není závazný a rozhodnutí o vystoupení z EU je tedy na britské vládě. Informuje Týden.cz.

Referendum o Brexitu: Z Bruselu právě přišel šokující ohlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Při rozhodnutí o Brexitu šlo o poradní referendum. Není pro britskou vládu závazné,“ tvrdí Brok, podle kterého si britská vláda musí „co nejrychleji udělat jasno“, jinak s ní nebude nikdo jednat.

V rozhovoru pro Passauer Neue Presse nešetřil kritikou na dva největší stoupence Brexitu, Borise Johnsona a Nigela Farage, kteří podle něj nedokáží nést důsledky svého jednání a přistoupit k řešení nastalé situace.

Celý text zde

Farageovo odstoupení z funkce a Johnsonovo rozhodnutí nekandidovat na premiéra jsou podle něj odrazem jejich nezodpovědného postupu. V obou dvou vidí především „ničitele“, které „poháněla hlavně pýcha“.

Brok přitom není zdaleka jediný, kdo tvrdí, že referendum nebylo ve své podstatě závazné a tudíž je třeba počkat na výsledek rozhodnutí britské vlády. Ta je však v současné situaci takřka v troskách, jelikož většina známých tváří ztratila důvěru voličů i spolustranníků, či se přímo vzdala svých postů.

Vládu však před předčasným rozhodováním varovala i právní firma Mishcon de Reya, která hrozí žalobou, v případě že by se současný či budoucí premiér rozhodl odvolat se na článek 50 Lisabonské smlouvy a započít tak výstupová jednání. K tomu totiž potřebuje nejdřív svolení britského parlamentu.

A podle bývalého britského vicepremiéra a šéfa Liberálních demokratů Nicka Clegga je v současné situaci zcela nemožné dosáhnout ve vládě konsensu. Politik jí dokonce ani nepřisuzuje dostatečný mandát na to, aby mohla rozhodovat o budoucnosti a tudíž je podle něj nutné zorganizovat parlamentní volby, v nichž každý kandidát na premiéra přijde se svoji vlastní vizí britské budoucnosti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…