Udělejme referendum o TTIP, požaduje europoslankyně Konečná. Její kolegyně od Babiše líčila, co všechno nám smlouva s USA přinese

29.05.2016 14:51

Ve druhé části Otázek Václava Moravce diskutovaly europoslankyně Dita Charanzová (ANO) a Kateřina Konečná (KSČM) o připravované dohodě o transatlantické zóně volného obchodu (TTIP) a o migrační krizi.

Udělejme referendum o TTIP, požaduje europoslankyně Konečná. Její kolegyně od Babiše líčila, co všechno nám smlouva s USA přinese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Charanzová přiznala, že nepředpokládá, že by se jednání o TTIP dokončila do konce tohoto roku. Konečná by si přála, aby se dohoda neuzavřela nikdy. Upozornila, že ve chvíli, kdy bude v USA nová administrativa, půl roku či rok se nic dít ohledně TTIP nebude.

Podle komunistické europoslankyně uniklé dokumenty ukazují, čeho se má dohoda týkat a že by bylo chybou ji schvalovat rychle.

Konečná se také přiklání k tomu, aby, až bude TTIP dojednaná, se o ní u nás konalo referendum. Stejné hlasy prý zaznívají také v Německu i jinde.

Většina Čechů o TTIP nic neví

Charanzová poukázala na to, že TTIP by mohla snížit cla pro české skláře, ostravské tramvaje by pak mohly více jezdit ve Washingtonu. České pivo by mohlo být více chráněno na americkém trhu. Tvrdila také, že podle posledních průzkumů většina obyvatel ČR této dohodě fandí. Moravec oponoval tím, že má k dispozici výzkum CVVM, který ukazuje, že většina lidí o TTIP nic neví.

Pokud mají lidé dojem, že o dohodě nic nevědí, je to podle Charanzové o tom, jak nastavit komunikační kampaň, teď se prý ohledně TTIP rozvinula lživá kampaň.

TTIP by přinesla riziko snížení standardů

V pořadu také zaznělo, že podle studie, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo průmyslu a obchodu, by měla mít TTIP na českou ekonomiku mírně pozitivní dopady, předpokládá zvýšení HDP o necelé 1 %, stejně by měly vzrůst také reálné mzdy.

Konečná oponovala, že při zpracování této studie byla použita špatná metodologie. „Chtěli jsme metodologii, kterou používá OSN,“ upozornila. Připustila, že TTIP by možná přinesla malý nárůst, ale položila si otázku, zda by nám to stálo za ohrožení a za riziko, které by TTIP možná přinesla v podobě snížení evropských standardů.

Podle Konečné budou Američané na Evropu tlačit ve smyslu, aby se uvolnil dovoz geneticky modifikovaných potravin. Něco podobného se prý USA už podařilo, a to sice v tom ohledu, že se do EU povolil dovoz pesticidů, které mohou způsobovat rakovinu.

Nemůžeme dát Evropu všanc Turkům

V další části pořadu se diskutovalo o uprchlické krizi. Charanzová poukázala na to, že Turecko má nejvíc uprchlíků na světě. Dohoda s Tureckem splnila v tuto chvíli svůj účel a do Evropy se už nedostává tolik syrských uprchlíků. Podle Charanzové ale nemůžeme dát všanc Evropu Turkům, při odbourávání vízového režimu pro Turecko proto bude požadovat, aby tato země splnila všechny požadavky EU. Upozornila také, že když EP schvaloval zprávu o pokroku Turecka v loňském roce, byla tato zpráva daleko kritičtější než zpráva za předchozí rok.

Konečná připustila, že „Turecko nás drží pod krkem“. Podle jejího názoru by se měl využít vliv USA na Turecko.

Nejasnou odpověď přinesla diskuse na otázku, co se stane, pokud bezvízový režim pro Turecko Evropský parlament neschválí. Podle Charanzové je pak otázkou, co se bude dít. „Měli bychom hledat jiné cesty, jak dostat uprchlickou krizi pod kontrolu,“ řekla. Podle ní budou efektivněji řešit uprchlickou krizi efektivní systém hotspotů, registrace uprchlíků a v reálu nasazené pohraniční hlídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…