Referendum o hazardu ve Znojmě zatím moc lidí nepřilákalo

25.10.2014 17:56

Účast v referendu o budoucnosti heren ve Znojmě je zatím spíše nízká. Před polednem se pohybovala kolem čtyř procent, v místech s vyšší koncentrací heren, třeba v okolí hotelu Dukla, dosahovala osmi procent. ČTK to řekl člen komise František Skřivánek.

Referendum o hazardu ve Znojmě zatím moc lidí nepřilákalo
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Při hlasování voliči odpovídají na jedinou otázku - zda si přejí zákaz hazardu na celém území Znojma. Výsledek bude závazný, pokud k urnám dorazí alespoň 35 procent voličů. Hlasování skončí dnes ve 20:00, výsledky budou patrně známé ještě dnes večer.

Organizátoři chtěli referendum spojit s volbami

Iniciátoři referenda od počátku usilovali o spojení termínu s komunálními volbami, které se v Česku uskutečnily před dvěma týdny, což by bylo výhodnější z hlediska voličské účasti. Vedení města ale nesvolalo mimořádné zasedání zastupitelstva, a tak se termíny spojit nepodařilo.

Motivací iniciátorů referenda je především snížení kriminality a sociálních problémů, které se pojí s hernami a patologickým hráčstvím. Znojmo však už od letoška herny omezilo, je zakázaná venkovní reklama, vymezená otevírací doba a nesmí vznikat nové provozovny. Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) bylo v roce 2009 ve městě 298 hracích přístrojů, aktuálně je jich 60.

Malý zájem hlasujících provázel také některá referenda o hazardu, která se konala spolu s volbami. Výsledky nejsou závazné v Praze 8, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí ani ve Štětí a Lovosicích na Litoměřicku. Naopak v Pasohlávkách na Břeclavsku přišlo k urnám 64 procent lidí, vyjádřili se pro zákaz hazardu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…