Reflex: Andrej Babiš bere voliče skoro všem. Je však šance, že bude zastaven

10.04.2014 9:43

Magazín Reflex věnuje prostor úvahám o politické budoucnosti hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše. Ten od říjnových voleb ovládá naši politiku a je otázkou, jak se bude jeho kariéra vyvíjet dále. Reflex píše o jeho touze absolutně ovládnout politický systém a zabývá se i jeho voličskou základnou, která prý rozhodně není ustálená.

Reflex: Andrej Babiš bere voliče skoro všem. Je však šance, že bude zastaven
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Babiš ukazuje graf

V intencích Babišovy dosavadní kariéry podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky nelze vnímat příliš překvapivě, že ministr financí necelé dva měsíce po vzniku vlády vyhlásil „třetí světovou válku“ vlastnímu premiérovi. Nevyhnutelně prý došlo ke střetu nového ambiciózního subjektu s tradiční stranou, které přirozeně stojí proti sobě, jenže souhra okolností je svedla do koalice.

„Podstatou střetu je, že Andrej Babiš se neumí smířit s ústavně limitovanou pozicí ministra financí, který sice ovlivňuje hodně, ale ne všechno a všechny,“ píše komentátor. Touha po mocenské expanzi prý jednoznačně ukazuje dravost nové politické síly, prahnoucí po co největším vlivu. Průzkumy veřejného mínění prý nahrávají řešení, které by mohlo patovou situaci definitivně vyřešit - nové volby, které by jednoznačně řekly, zda voliči chtějí „staré“ strany, nebo „novou“ sílu Andreje Babiše.

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Pečinka však podotýká, že navzdory optimistickým volebním průzkumům si Andrej Babiš rozhodně nemůže být jist tím, že by klíčová volební bitva skončila jeho vítězstvím. Kromě nevyzpytatelných voličů mu prý hrozí i to, že se proti němu může vytvořit velmi široká koalice „tradičních“ stran, spojených jediným cílem - čelit jeho expanzi.

Dvě klíčová hlasování v Poslanecké sněmovně - volby vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny a zejména pak členů Rady České televize, jasně ukázala, že současná politická situace může vytvářet nečekaná spojenectví. Podle Pečinky bude síla „protibabišovského“ tábora hodně záviset na tom, zda se podaří objevit výraznou osobnost, která by mu mohla konkurovat.

Tématu politické budoucnosti Andreje Babiše se věnuje i text pojednávající o neobyčejně dynamických proměnách ve volebních preferencích. Necelých půl roku po volbách podle analytiků ze společnosti TNS Aisa dochází k zásadnímu přeskupování voličů. V případě ANO to znamená, že nachází stále nové sympatizanty, ale ti původní hnutí poněkud překvapivě opouštějí.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury by ANO získalo 27 procent hlasů, což představuje od volebního výsledku nárůst přibližně o deset procent. Zajímavější však prý je, kdo aktuálně do těchto 27 procent spadá. Andreji Babišovi se prý daří získávat voliče, kteří ještě v říjnu hlasovali pro zavedené strany. A odčerpává je prakticky všem, s výjimkou KSČM. Fatálně prý mohou tento trend pocítit lidovci, které poslední průzkumy sráží zpět pod postupovou hranici pěti procent. Voliči však mají k Babišovi mířit i od ČSSD a pravicové opozice.

Naopak ti, kteří Babišovi vloni pomohli k historickému výsledku, prý hnutí začínají opouštět. Obvykle se prý uchylují do skupiny těch, kteří by k volbám vůbec nešli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…