Reflex o Andreji Babišovi: Jeho kůň byl Ivan Langer. Do spřáteleného média si chodil číst články před uzávěrkou

07.08.2014 8:45

Velké odhalení Andreje Babiše tak, jak ho neznáme, slibuje na své titulní stránce magazín Reflex. Investigativní text spočívá v rozhovoru s Tomášem Perglerem, novinářem, který o ministru financí napsal knihu Babiš, příběh oligarchy. V ní rekapituluje celou kariéru muže, který ovládá značnou část českého byznysu, mediální svět a nyní i politiku.

Reflex o Andreji Babišovi: Jeho kůň byl Ivan Langer. Do spřáteleného média si chodil číst články před uzávěrkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Novinář Pergler Reflexu prozradil, že příběh Andreje Babiše jej fascinuje jako fenomén epochy, umožňující spojování miliardového byznysu s politikou, navíc doplněné o ovládání vlivných médií. Babiš podle něj již od vysoké školy projevoval neobyčejné ambice a kariérní „drajv“.

Klíčovou osobou pro Babišův vzestup byl podle něj Anton Rakický, šéf mocného chemického podniku Petrimex, kde Babiš pracoval. Říká se prý, že nad Babišem vždy držel ochrannou ruku a vzhledem k tomu, že podle všeho byl mnohem kreativnější a mazanější, se prý dodnes spekuluje o jeho možném zákulisním vlivu na Babiše. Právě jeho také po rozdělení Československa mělo napadnout, aby si bratislavský Petrimex pro obchody v České republice založil dceřinou společnost. Ta dostala jméno Agrofert.

Jeho ovládnutí je jedním z tajemných momentů života Andreje Babiše. Existuje řada pochybností zejména o průběhu klíčové valné hromady v roce 1995, na které Babiš s Rakickým firmu ovládli. V následujících letech si firma připsala několik zásadních akvizic, například koupila lovosickou Lovochemii, ovšem zásadní vzestup nastává po roce 1998, kdy nastoupila vláda ČSSD.

Babišovi se podle novináře podařilo získat na svou stranu mnoho vlivných lidí z této strany, zejména ministra vnitra Stanislava Grosse. Své kontakty zúročil na přelomu tisíciletí, když Zemanova vláda privatizovala firmu Unipetrol. Agrofert státní rafinerský kolos skutečně získal, ovšem po nějaké době se Babiš rozhodl jej státu vrátit. Následně stát firmu znovu zprivatizoval polskému koncernu PKN Orlen, který vzápětí Babišovi odprodal některé velmi výnosné podniky, spadající pod Unipetrol. Tuto operaci zkoumala i polská parlamentní komise, která došla k závěru, že tato série transakcí by byla nemyslitelná bez „obrovského vlivu“ Andreje Babiše na celou vládu.

V roce 2006 se k moci vrátila ODS, ve které měl podle článku v Reflexu Babiš rovněž svého „koně“ v podobě Ivana Langera, se kterým jej prý spojoval prostějovský tenisový klub. Oproti předchozí době však měl Babišův vliv výrazně zeslábnout. Definitivně pak skončil v roce 2010. Nejprve prezident Klaus vetoval zákon, přikazující zvýšení povinných příměsí do pohonných hmot. Pro Babiše, již tehdy přezdívaného „řepkový král“, to byl klíčový zákon, který měl zaručit miliardový byznys. Babiš tehdy přes své zpřízněné poslance dokázal na poslední chvíli před volbami schválit přehlasování prezidentského veta.

Ve volbách pak byl „vykroužkován“ Ivan Langer a Babiš tak podle novináře ztratil svého posledního spojence. O pár měsíců později, v roce 2011, pak zakládá hnutí ANO a začíná na vlně rozhořčení z korupce sám chystat vlastní nástup do politiky. S tím jsou spojeny i jeho aktivity na poli médií, nejprve nákup sítě regionálních deníků 5+2, které zkrachovaly, a později koupě mediálního domu MAFRA. Babiš přitom podle něj o dobré vztahy s médii dbal vždy. Jeho spojencem měl být například István Léko, kterého nyní učinil šéfredaktorem Lidových novin. „Když byl Léko šéfredaktorem časopisu Euro, tak v době uzávěrky si tam Babiš chodil číst články, na to mám hodnověrné svědectví dvou lidí,“ říká novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…