Reflex píše o velkém pokrytectví: Všichni vykládají o míru na Ukrajině, ale ve skutečnosti už počítají s válkou

27.01.2015 16:01

Zatímco všechny strany ozbrojeného konfliktu mluví o míru, na mnohých místech jihovýchodní Ukrajiny se bojuje. Komentátor Reflexu Viliam Buchert píše na webu týdeníku o dalších obětech z řad civilistů, vojáků i separatistů. Má za to, že se schyluje k velké válce, s čímž prý Západ nemůže nic dělat, protože znepřátelené strany se domluvit nechtějí.

Reflex píše o velkém pokrytectví: Všichni vykládají o míru na Ukrajině, ale ve skutečnosti už počítají s válkou
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

"Vláda v Kyjevě hovoří o míru, ruská strana hovoří o míru a také separatisté na jihovýchodě Ukrajiny hovoří o míru,“ uvádí Buchert a na serveru Reflex.cz rekapituluje poslední události a výroky, které nevěstí nic dobrého.

"Moskva dnes z odpovědnosti za nové násilí obvinila Kyjev a vyzvala Západ, aby ukrajinskou vládu nepodporoval zamýšleným zpřísněním sankcí. Ohlásila také, že povstalci se rozhodli zlikvidovat palebné pozice ukrajinské armády,“ podotýká komentátor a ptá se, čím je chce zlikvidovat.

"Dělostřelectvem, tanky a další těžkou technikou. Kde tyto zbraně separatisté vzali? Jediná možnost je Rusko. Moskva však nadále odmítá, že by povstalcům dodávala zbraně a že by v Donbasu působili její vojáci,“ shrnuje stanovisko Kremlu.

Proč Lavrov hovoří za povstalce?

"Jsme svědky pokusů o zmaření mírového procesu a toho, jak se znovu a znovu kyjevské vedení snaží vyřešit problém potlačením jihovýchodu za použití síly," prohlásil na tiskové konferenci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Očekáváme, že naši západní partneři neudělají nic, co by poskytlo Kyjevu dojem, že všechny jejich akce dostanou automaticky podporu Západu."

Buchert zdůrazňuje, že Západ i USA zase ve svých prohlášeních obviňují Rusko z podpory separatistů, a to zbraněmi i vojáky.

"Lavrov dnes opětovně vyzval Západ, aby nevyvolával protiruskou hysterii, a prohlásil, že je bláhové čekat, že se separatisté bez odpovědi nechají ostřelovat vojáky. Také řekl, že rebelové zahájili akce s cílem 'zlikvidovat pozice, ze kterých ukrajinské ozbrojené síly těžkými zbraněmi ostřelují rezidenční čtvrti'," cituje Buchert s otázkou, proč Lavrov hovoří za povstalce.

Na Ukrajině podle tiskových agentur nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…