Reflexe undergroundu knižně: Stárek, Hlavsa, Havel, tajné dokumenty StB

23.01.2017 10:36

Říká se, že underground měl tolik podob, kolik bylo „androšů“. Navzdory perzekucím normalizačního režimu prokázalo podzemní hnutí nebývalou životaschopnost, zahrnující různorodé kulturní, politické aktivity. Nejen jim, ale i konkrétním osobnostem, každodennímu životu v undergroundu či nástupu mladších generací, byla věnována odborná konference. Z té byla vydána kolektivní monografie s příspěvky jednotlivých hostů.

Reflexe undergroundu knižně: Stárek, Hlavsa, Havel, tajné dokumenty StB
Foto: repro ČT, tan
Popisek: František „Čuňas“ Stárek je český publicista, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, disident a vězeň totality odsouzený na 5 let odnětí svobody

Na více než tři sta stranách najde čtenář jak osobité, tak ryze odborné texty. Do první kategorie lze zařadit texty Josefa Rauvolfa nebo Jáchyma Topola, po odborné stránce zaujal ParlamentníListy.cz především Petr Blažek se svou studií o "pražském undergroundu v dokumentaci Správy sledování StB". Právě zde jsou pečlivě shromážděny jak fotografie, tak mapky jednotlivých osob určených ke sledování, stejně jako žádosti o povolení nebo jejich závěry.

Mezi dalšími výraznými přispěvateli se nachází například hudebník Vladimír 518, spisovatel Petr Placák nebo literární kritik, syn filosofa Milana Machovce, Martin Machovec. Titul vydal Ústav pro studium totalitních režimů.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …